Menu
Array ( [primary_category] => WP_Term Object ( [term_id] => 220 [name] => coronavirus [slug] => coronavirus [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 220 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw [term_order] => 0 ) )
1

HomeNieuws

Waarom is de zorg bij Annatommie mc niet uitgesteld? | COVID-19-update

Utrecht- 7 januari 2021, 15:30 uur

Een nieuw jaar is gestart en de situatie rondom het COVID-19-virus is helaas de afgelopen weken niet veel verbeterd. De grote zorgen over een nieuwe variant en het aantal besmettingen houden ons allemaal bezig. De druk op de ziekenhuizen is groot en er wordt in het nieuws veel gesproken over het afschalen van de planbare of reguliere zorg. In de ziekenhuizen leidt dit tot afzegging van operatieprogramma’s. Waarom gaat de zorg bij onze kliniek voorlopig wel door? We voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk en gaan ook zeker niet over één nacht ijs.  We nemen u daarom mee in drie van onze overwegingen om onze zorg nu niet stil te leggen.

1. Genoeg apparatuur en medische hulpmiddelen

In de eerste golf was er een tekort aan medische apparatuur en hulpmiddelen. Daarom hebben klinieken tijdens de eerste lockdown de operaties en zorg uitgesteld en medische apparatuur en hulpmiddelen afgestaan aan ziekenhuizen in de omgeving voor de covid-19-zorg. Gelukkig is er in de tweede golf voldoende voorraad in ziekenhuizen en is ook de apparatuur voor de ic’s op orde.

2. Personeel uitlenen niet altijd oplossing voor de COVID-19-zorg

Als kliniek hebben wij in verhouding weinig (een ‘handjevol’) verpleegkundigen die geschikt zouden zijn voor covid-19-zorg in de ziekenhuizen. We kunnen dit personeel uitlenen, maar moeten daarvoor de zorg in onze klinieken helemaal stil leggen. Dat betekent dat we ongeveer 100 operaties per week niet kunnen uitvoeren. Dat zorgt voor een nog grotere groep aan patiënten met pijnklachten die moeten wachten op een behandeling. Dat ervaren we als ‘een druppel op een gloeiende plaat’ voor de zorg. Liever ontlasten we de ziekenhuizen door patiënten van de reguliere zorg te blijven helpen of over te nemen van de ziekenhuizen.

Men weet de klinieken te vinden voor overdracht van patiënten, maar de personele steun op de ic blijft een belangrijk punt. Daarom heeft Annatommie mc een inventarisatie klaar staan welke medewerkers bereid zijn en competenties hebben om mee te helpen in de zorg voor covid-19-patiënten. In overleg met verschillende instanties (ROAZ, de NZa, de zorgverzekeraars en brancheverenging ZKN) proberen we dit in goede banen te leiden. Want ook hier is hulp alleen zinvol als die bij de juiste mensen terechtkomt.

3. Veilige locaties voor bieden orthopedische zorg

Onze centra zijn de afgelopen maanden goed ingericht en bieden veilige zorg voor patiënten en medewerkers. De kans op een besmetting wordt met alle voorzorgsmaatregelen op onze locaties (mondkapjes, handhygiëne, deurbeleid etc.) voorkomen. Dat vraagt inspanning van iedereen die onze locaties betreedt, maar het is tot op de dag van vandaag gebleken dat we veel patiënten op een veilige manier goede zorg kunnen bieden.

Al met al, voor Annatommie mc is zorg leveren en de verwachtingen aan de start van het jaar anders dan andere jaren. Maar ondanks dat proberen we u en elkaar te helpen, om deze lastige periode door te komen. Zo kunt u met bewegingsklachten nog steeds binnen enkele dagen bij Annatommie mc veilig terecht en mocht een operatie noodzakelijk zijn dan wordt deze met een korte doorlooptijd gepland.

Actueel nieuws over het coronavirus en de zorg bij Annatommie mc

Uiteraard blijven we de situatie van dag tot dag volgen om zo het belang van de reguliere zorg in de gaten te houden.

Actuele informatie leest u hier

Deel dit artikel:

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de orthopedische zorg en Annatommie mc?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wij werken samen met:

Annatommie mc