Menu

HomeNieuws

Terug na een voorste kruisband blessure; Jade Adan (23), keepster bij FC Twente, is fitter dan ooit.

De grootste nachtmerrie van een topsporter: een gescheurde voorste kruisband. Het overkwam Jade Adan (23), keepster bij FC Twente. Ze onderging twee operaties en revalideerde precies 637 dagen. Het was een lange weg, maar Adan is fitter dan ooit. ‘’Mijn linkerknie is nu zelfs sterker dan mijn rechter.’’

Jade weet het nog als de dag van gisteren. Het gebeurde al vroeg in het seizoen van 2017: op 1 december. Ze speelt op dat moment nog bij Achilles’29. ‘’In een wedstrijd kwam er een afstandsschot toen ik deze wilde overtikken en terug op de grond kwam hoorde ik iets letterlijk kraken. Misschien draaide ik op halve concentratie, ik weet het niet. Ik realiseerde mij wel dat er iets mis was, maar ik had nooit zoiets groots verwacht. Ik ben dus ook gewoon door gegaan.’’ Tot ze later in de wedstrijd een goal tegen moet houden en daarvoor moet springen en afzetten met haar linkerknie. ‘’Ik had geen kracht meer, ik viel en het was 0-1.’’

Voorste kruisband blessure

De diagnose en twee operaties

De diagnose dat ze haar voorste kruisband heeft gescheurd komt als een klap voor Adan. ‘’Ik was 21, ik moest nog zo lang met mijn knie verder.’’ Snel na de diagnose wordt ze geopereerd via een behandelmethode voor het behoud van de eigen kruisband. ‘’Een paar maanden na de operatie trainde ik weer mee, maar bij de tweede training was de spanning er vanaf. Mijn knie herstelde niet goed. De spieren moesten het overnemen, maar dat was niet gebeurd.’’ Een flinke tegenvaller, maar ze besluit weer om niet op te geven en er meteen weer voor te gaan. Door haar trainer wordt ze doorverwezen naar Annatommie mc. ‘’Ik hoorde dat ik snel terecht kon, dus ik heb meteen actie ondernomen.’’ Na een MRI ontmoet ze orthopedisch chirurg Marwan Shadid. Haar keuze om het behandeltraject bij Annatommie mc te starten was simpel. ‘’Ik kreeg een heel open en warm ontvangst, maar je moet vooral een goed gevoel hebben bij een arts. Je legt toch je lot in zijn handen.’’ Dat heeft Jade bij Shadid. Ze besluiten samen om over te gaan op een nieuwe operatie, ditmaal een kruisbandreconstructie. Ik weet nog dat hij vlak voor de operatie grappend zei: ‘’Hierna wil ik je hier nooit meer op de OK zien.’’

‘’Ik was 21, ik moest nog zo lang met mijn knie verder.’’

Voorste kruisband blessure

Een zware strijd

De periode na de operatie is zwaar voor de keepster, een mentale rollercoaster. Want naast het sporten, valt ook de sociale kring die het voetballen geeft weg. Dat alles vraagt naast het fysieke om veel doorzettingsvermogen bij trainingen. ‘’Ik moest alles weer opnieuw leren; het duiken, trappen en springen.’’ De band met haar fysiotherapeut loodste haar door de zwarte tijd heen. ‘’We hebben afspraken gemaakt en doelen gesteld. Tussendoor moet je vooral eerlijk blijven naar elkaar en verwachtingen blijven uitspreken. Mijn fysiotherapeut voelt inmiddels als een vader voor me.’’ Jade heeft de dagen afgeteld tot ze weer op het veld stond. Ze revalideerde precies 637 dagen en nog maar kort geleden speelde Adan weer een volledige wedstrijd bij FC Twente mee, waar ze nog de woorden niet voor kan vinden. ‘’Een onbeschrijfelijk gevoel.’’

Eén doel

Met veel zelfvertrouwen staat Adan weer op het veld en ze voelt zich fit. Voor nu is het belangrijk om wedstrijdminuten te maken. De voorste kruisband blessure ligt daarmee ver achter haar. ‘’Mijn linkerknie is zelfs sterker dan mijn rechter, dus ik ben niet onzeker. Ik wil elke dag weer beter worden. Ik ben blij met de kansen die FC Twente mij hierin geeft.’’ Voorzichtig kijkt Adan ook weer uit naar dromen voor de toekomst. En als de keepster mag dromen? ‘’In Engeland of bij het Nederlands elftal spelen.’’

Meer weten over een voorste kruisband operatie?

Een gescheurde voorste kruisband is de meest voorkomende bandblessure van het kniegewricht.

Lees verder

Deel dit artikel:

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de orthopedische zorg en Annatommie mc?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wij werken samen met:

Annatommie mc