Menu
Array ( [primary_category] => WP_Term Object ( [term_id] => 118 [name] => Sporters [slug] => sporters [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 118 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 10 [filter] => raw [term_order] => 0 ) )
1

HomeNieuws

Sporter krijgt bij Annatommie mc Amsterdam-Amstelveen in één dag de diagnose

De kracht van Annatommie mc is de multidisciplinaire aanpak, korter kunnen de lijnen niet zijn want sportarts, fysiotherapeut en orthopedisch chirurg zitten bij elkaar aan tafel. Binnen een dag weet de geblesseerde sporter de diagnose en het plan van aanpak. Wel zo lekker als je als sporter zo snel mogelijk weer wilt bewegen.

Al vijftien jaar is bij Annatommie mc alles gericht op beweging en is er gebouwd aan een kliniek geheel gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van bewegingsklachten. In die vijftien jaar is Annatommie mc uitgegroeid tot een medisch centrum met acht locaties in Nederland waar planbare orthopedische zorg wordt geleverd aan mensen die weer snel willen gaan bewegen. Jaarlijks bezoeken meer dan 25.000 orthopedische patiënten de locaties, worden er circa 1.000 protheses geplaatst, worden er meer dan 10.000 MRI’s gemaakt en zijn er ruim 50.000 fysiotherapeutische behandelingen. Dat klinkt indrukwekkend, maar het is vooral de aanpak van het medisch centrum die Annatommie mc uniek maakt voor de patiënt.

Focus op bewegingsklachten
Allereerst heeft Annatommie mc voor alle heup, knie, voet/enkel en schouderklachten op locatie Amstelveen met patiëntenzorg voor heel Noord-Holland, alle faciliteiten in eigen huis. Röntgen, echo en MRI voor de diagnostiek is aanwezig en de vestiging beschikt over twee eigen operatiekamers en een eigen comfortabele verpleegafdeling als de patiënt na de operatie nazorg nodig heeft. Maar buiten alle diagnostiek en operatieve ingrepen kan een sportarts ook adviseren over voeding, trainingsschema’s en begeleiding geven ter verbetering van de sportprestaties en het voorkomen van sportblessures. De multidisciplinaire werkwijze binnen de kliniek is buiten alle eigen faciliteiten de grootste pré voor een patiënt die zich aanmeldt bij Annatommie mc.

De sportpoli
Dit is heel goed te zien bij de sportpoli in de Amstelveense vestiging op de Burgemeester Haspelslaan 131. Het huidige team: sportarts Manuela de Jong, orthopedisch chirurg Marina van Rhee en sportfysiotherapeut Martijn Melkert, vormen daar de multidisciplinaire drie-eenheid die als missie heeft de geblesseerden, trauma sportblessures, weer zo snel mogelijk aan het bewegen te krijgen. Allen hebben een sportieve achtergrond waarbij bewegen op de voorgrond staat. Het is als medisch specialist natuurlijk geen ‘must’ maar helpt wel mee om de sporter te begrijpen. Iedere maandagmiddag is het gehele team compleet om sporters die geblesseerd zijn geraakt in het weekend te diagnosticeren.

Vanaf maandag 18 maart gaat de sportpoli volledig van start. Manuela: “Het voordeel hier is de kleine op elkaar ingespeelde medische setting. Als je in een ziekenhuis werkt dan zit de fysiotherapie op een hele andere verdieping en de orthopedische chirurg zit ook weer ergens anders. Dat maakt de communicatie een langer verhaal. Maar nu zitten zij op maandag naast mij en kunnen we meteen overleggen.”

Korte lijnen en compact traject voor de patiënt
Het traject binnen de Annatommie mc sportpoli is compact en duidelijk voor de patiënt. Martijn doet als sportfysiotherapeut de eerste screening en als hij denkt dat een fysiotherapeutische behandeling voldoet regelt hij dat de patiënt met een goede diagnose terugkeert naar de eigen fysiotherapeut. Denkt hij echter dat er een MRI of een röntgenfoto nodig is dan roept hij sportarts Manuela erbij. Als er een MRI of röntgenfoto nodig is, dan kan dit direct dezelfde dag. Blijkt daaruit dat de blessure gecompliceerder is wordt Marina in het overleg aan het eind van de dag verwittigd. Vanuit drie disciplines wordt de blessure bekeken. Als er een operatie nodig is kan er meteen een datum worden ingepland. Marina: “De korte lijnen binnen Annatommie mc werkt heel prettig. We doen alleen orthopedie en hebben dus niet te maken met een heleboel randverschijnselen. We zijn dus heel gefocust. Er is een korte toegangstijd voor de patiënt en je bent snel op de hoogte van wat er aan de hand is. We doen planbare zorg en geen spoedingrepen. Dus alles is heel makkelijk uit te stippelen waardoor er kortere wachttijden zijn. Dat werkt ook heel prettig voor de patiënt. En als patiënt denk ik dat het fantastisch is dat je meteen van drie kanten input hebt over wat de beste behandeling is.”

Teamwork in drie-eenheid
De rolverdeling is dus goed geregeld binnen de sportpoli Martijn als fysiotherapeut heeft meer de uitvoerende rol, de sportarts heeft een meer bredere rol en kijkt vooral naar de opties van de behandeling en de chirurg kijkt of de blessure met een operatie wel of niet beter te krijgen is. Martijn: “Veel patiënten zijn geholpen met een intensieve fysiotherapeutische behandeling. Natuurlijk hebben wij niet de capaciteit om zelf al die patiënten te behandelen. Maar we hebben een fysionetwerk met honderden fysiotherapeuten en kunnen dus de patiënt terugsturen met een gerichte diagnose.Wordt er wel geopereerd dan komt de patiënt in een natraject. Revalidatie kan bij Annatommie mc of bij een van onze fysiotherapeuten in ons netwerk. Mocht de fysiotherapeut nog niet in ons netwerk zitten, dan zal er contact opgenomen worden om gezamenlijk te zorgen voor de best mogelijke revalidatie voor de patiënt. Deze nazorg kan af en toe best wel eens vastlopen en dan is het prettig dat er een sportarts kan meekijken die op de hoogte is. Dus ook met ons enorme netwerk dat we hebben is het teamwork.”

Redactie: Herman Kleintjes
Fotografie: Marcel Antonisse

Deel dit artikel:

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de orthopedische zorg en Annatommie mc?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wij werken samen met:

Annatommie mc