Menu
Array ( [primary_category] => WP_Term Object ( [term_id] => 109 [name] => Patiënten [slug] => patienten [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 109 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 27 [filter] => raw [term_order] => 0 ))
1

HomeNieuws

Multidisciplinaire teams bij Annatommie mc; wat houdt dat in?

Heeft u binnenkort een afspraak op de polikliniek? Dan maakt u kennis met de nieuwe manier van werken bij Annatommie mc. Een manier waarbij samenwerking en krachten bundelen de belangrijkste speerpunten zijn. Dit noemen we werken in ‘multidisciplinaire teams’ met de ondersteuning van een casemanager. In dit artikel vertellen we hoe uw afspraak verloopt en wat u kunt verwachten.

Ontmoeting met de casemanager

Als eerste ontmoet u bij uw afspraak op de polikliniek de casemanager. Sinds enige tijd werken de orthopedisch chirurgen op de polikliniek met hen samen. Een casemanager is van origine een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft op een bepaald gebied binnen de orthopedie. Vaak heeft de casemanager nog een master manueel therapie of sportfysiotherapie behaald. Zij hebben al veel patiënten van dichtbij begeleid en zien herstellen van een bewegingsklacht, zowel met als zonder operatie.

Ontmoeting met de orthopedisch chirurg

Nadat de casemanger u als patiënt persoonlijk heeft gesproken en heeft onderzocht vindt er onderling overleg plaats met de orthopedisch chirurg. De orthopeed is specialist op het gebied van botten, spieren en pezen en richt  zich op de behandeling en begeleiding van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. De casemanger heeft een adviserende rol en presenteert deze bevindingen aan de orthopedisch chirurg. Daarnaast bekijken ze de eventuele resultaten van de echografie en beelden van de MRI-scan.

Na het overleg ontmoet u als patiënt uw behandelend orthopedisch chirurg. Deze stelt vervolgens nog aanvullende vragen of voert aanvullend onderzoek uit, bijvoorbeeld als er nog onduidelijkheden zijn. Tevens krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen. De orthopedisch chirurg is eindverantwoordelijke en overlegt en deelt met u de bevindingen en de diagnose. Samen met de casemanger en de orthopedisch chirurg gaat u als patiënt in overleg over de eventuele behandelmogelijkheden. Als de orthopedisch chirurg mogelijkheden ziet tot operatie, kan het zo zijn dat u dit zelf als patiënt nog niet ziet zitten. Welke mogelijkheden zijn er dan? Heeft fysiotherapie zin? Hier kan de casemanger een goed advies in geven. Gezamenlijk wordt een behandelplan opgesteld.

In korte tijd vindt onderzoek, diagnose en behandelvoorstel plaats.

Het belang van werken in multidisciplinaire teams

Patiënten zijn tevreden over deze behandelprocedure, die op de schouderpoli al langer wordt gehanteerd. Orthopedisch chirurg Oetze Van der Meer, voorstander van dit concept: ‘’Ik hoorde weleens dat mensen bang zijn dat het spreekuur te snel gaat, omdat er veel informatie op je af komt. Toch is het tegenovergestelde waar.’’ Zegt van der Meer. ‘’Een patiënt zei in een review op ZorgkaartNederland: ‘’In korte tijd vindt onderzoek, diagnose en behandelvoorstel plaats. Goed ontvangen, juiste informatie, samenwerking en dit alles in een rustige professionele sfeer.’’ Casemanger Willem Mulder is het daarmee eens. ‘’We doen dit op de schouderpoli nu al twee jaar en onze samenwerking valt op alle vlakken goed in elkaar. Dat is op het spreekuur echt een last van de patiënt zijn schouders.’’

Drie goede vragen om aan uw orthopedisch chirurg te stellen

Als u een afspraak heeft bij Annatommie mc, dan gaat u samen met de orthopedisch chirurg in gesprek. Wat zijn de klachten, wat is de oorzaak en wat kan eraan gedaan worden? De arts heeft uiteraard veel vragen aan u, maar het is ook het moment voor uzelf om vragen te stellen

Lees verder

Deel dit artikel:

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de orthopedische zorg en Annatommie mc? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wij werken samen met:

Annatommie mc