Bicepspees klachten

Wat is schouder artrose?

Schouder artrose wordt ook wel ‘schouder slijtage’ genoemd. Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad. De schouderkop bevindt zich aan de kant van de bovenarm en de schouderkom aan de kant van het schouderblad. Beide gewrichtsvlakken zijn bedekt met kraakbeen. Het kraakbeen kan na verloop van tijd slijtage gaan vertonen. Deze aandoening wordt dan artrose genoemd. Als het kraakbeen versleten is kan het gewricht niet meer soepel bewegen en veroorzaakt dat pijn en stijfheid.

Oorzaken schouder artrose

Artrose van de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak bij de veroudering van het gewricht. Maar artrose kan ook veroorzaakt worden door een massale scheur van de pezen (cuffarthropathie), door eerder letsel aan de schouder of door een chronische ontsteking zoals reumatoïde artritis.

Hoe vaak/bij wie komt schouder artrose voor?

Doordat het kraakbeen afneemt in hoeveelheid en kwaliteit als men ouder wordt komt artrose vooral voor op oudere leeftijd.

Symptomen van schouder artrose

Pijn is één van de meest voorkomende symptomen van artrose in de schouder. Deze pijn kan voortdurend aanwezig zijn (ook ’s nachts), maar het is ook mogelijk dat de pijn uitsluitend aanwezig is bij het bewegen van de schouder.

Bij artrose door een massale scheur van de pezen kunt u de arm vaak helemaal niet meer optillen en niet meer met de hand bij de mond komen. Daarnaast kan men last hebben van een krakende schouder, bij het bewegen maakt de schouder dan geluid.

De behandeling van klachten aan de bicepspees is meestal niet operatief. De voorkeursbehandeling is met pijnstilling in combinatie met fysiotherapie.

Diagnose van bicepspees klachten

De diagnose vindt plaats aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Een echo- of MRI onderzoek laat soms vocht rondom de bicepspees zien als teken van ontsteking. Een lokale injectie langs de bicepsgroeve kan bij pijnverlichting de diagnose duidelijk maken en zelfs de pijnklachten oplossen.

De SLAP laesie kan meestal met een MRI met contrast vloeistof in de schouder worden aangetoond. Maar omdat het bicepsanker anatomische variaties kan hebben, zodat het gevonden beeld op de MRI niet altijd met zekerheid afwijkend is. Wanneer de het verhaal en de klachten passen bij een SLAP laesie en een injectie verlichting van klachten geeft, kan een kijkoperatie in dit geval duidelijkheid geven.

Behandeling van bicepspees klachten

De behandeling van klachten aan de bicepspees is meestal niet operatief. De voorkeursbehandeling is met pijnstilling in combinatie met fysiotherapie. Bij onvoldoende effect van de pijnmedicatie kan een injectie met een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) i.c.m. een pijnstiller gegeven worden. Ook geeft de fysiotherapeut u advies voor activiteiten op werk of sport.

Bicepspees klachten Bicepspees klachten

Operatie bij bicepspees klachten

Als een injectie of fysiotherapie niet voldoende effect geven kan een operatie overwogen worden.

Bicepspeestenotomie of bicepspeestenodese bij bicepspees ontsteking

Bij klachten van een bicepspeesonsteking kan gekozen worden voor een ‘bicepspeestenotomie’ of een ‘bicepspeestenodese’. Een bicepspeestenotomie heeft meestal de voorkeur omdat er weinig restklachten zijn en dat er na de operatie direct na de operatie geoefend kan worden. Vaak wordt de ingreep aan de bicepspees gecombineerd met een andere arthroscopische ingreep aan de schouder zoals bij AC artrose, SAPS of een cuff ruptuur.

SLAP repair of bicepstenodese/tenotomie bij een SLAP laesie

Bij jonge sporters wordt vaak gekozen voor een arthroscopisch SLAP repair. Dit houdt in dat via een kijkoperatie de normale anatomie van de schouder wordt hersteld door het terug hechten van de bicepsanker op het labrum. Bij de kijkoperatie worden 2-3 kleine steekopeningen gemaakt om het kijkinstrument en hulpinstrumenten in te brengen. Via de insteekopeningen worden ankers met hechtingen in het schoudergewricht gebracht om het labrum weer op zijn plaats te hechten.

Bij SLAP laesies als gevolg van ouderdom wordt meestal gekozen voor een bicepstenomie of bicepstenodese.

Veelgestelde vragen

Wat voor pijnstilling kan ik gebruiken?

U kunt paracetamol gebruiken. Daarbij kunt u dit combineren met een ontstekingsremmer in de vorm van ibuprofen, naproxen of diclofenac, doe dit alleen in overleg met uw arts.

Kan ik blijven sporten?

Dit kan, maar u moet rekening houden met de schouder. Het advies is om te bewegen en belasten op geleide van pijn. Activiteiten die pijn uitlokken, dient u te vermijden.

Wat als de conservatieve/niet operatieve behandeling niet helpt?

Bij klachten ondanks pijnstilling en fysiotherapie kan een operatie overwogen worden. De arts bespreekt met u wat in uw situatie de best passende oplossing is.