Slijtage van de enkel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is slijtage van de enkel?

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in uw enkel beschadigd raakt of verdwijnt, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het stijf en pijnlijk. Deze beschadigingen worden ook wel slijtage of artrose genoemd. Artrose kan het gevolg zijn van reumatische gewrichtsontstekingen, vroeger doorgemaakte enkelfracturen, standsafwijkingen of het veelvuldig ‘zwikken’ van de enkel waardoor de enkelbanden door onvoldoende werking overrekt zijn.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij slijtage van de enkel:

  • Pijn en stijfheid in de enkel. De slijtage geeft pijn bij lopen en staan, maar u kunt ook in rust of ’s nachts last hebben van pijn
  • De enkel kan dik worden
  • De beweeglijkheid van de enkel wordt minder
  • U heeft goede dagen met weinig klachten, maar ook slechte dagen met veel klachten

Diagnose van slijtage van de enkel

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u loopt. Vaak wordt er een röntgenfoto gemaakt, om de ernst van de versleten enkel vast te stellen. Soms is een MRI-scan nodig, deze kunnen wij voor u maken. Is een CT-scan nodig, dan gaat dit in overleg op een locatie bij u in de buurt.

Behandeling

Niet-operatieve behandelingen van de enkel

De behandeling van artrose hangt van verschillende dingen af: hoe erg de artrose is, welk gewricht is aangetast, welke bewegingen u wilt kunnen maken, uw leeftijd en uw leefstijl. In een beginnend stadium van artrose kunt u proberen de klachten met behulp van aanpassingen in uw leefstijl of met fysiotherapie in de hand te houden.

Ontstekingsremmers kunnen helpen om de functie van het gewricht te verbeteren en de pijn te verminderen. Een voorbeeld van ontstekingsremmers zijn corticosteroïden zoals Kenacort en Depomedrol.

Operatieve behandeling van de enkel

Wanneer u slijtage heeft in uw enkel, dan kan soms het enkelgewricht vastgezet worden. Bij deze ingreep wordt de resterende kraakbeenlaag van het scheenbeen en sprongbeen (en eventueel kuitbeen) verwijderd. Is uw enkel volledig versleten, dan kunnen we het aangetaste enkelgewricht vervangen door een prothese. De orthopedisch chirurg verwijdert dan de beschadigde kraakbeendelen en plaatst de definitieve prothesedelen.

Andere operatieve opties zijn standscorrecties, welke succesvol kunnen zijn als standsafwijkingen de oorzaak zijn.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak