Artrose van de enkel

enkelArtrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten bij elkaar. Om er voor te zorgen dat de botten soepel kunnen bewegen, hebben ze een laagje glad kraakbeen.

Naarmate u ouder wordt, verandert uw kraakbeen van dikte en samenstelling. Als het kraakbeen slijt, wordt het dun of brokkelig of het verdwijnt helemaal. De botuiteinden komen dan tegen elkaar. Dit proces noemen we artrose.

Hoe ernstig het kraakbeen slijt verschilt van persoon tot persoon, net als de klachten die iemand heeft. Soms zijn op de röntgenfoto bijvoorbeeld ernstige afwijkingen te zien, terwijl iemand weinig klachten heeft. Het omgekeerde komt helaas ook voor. Hoe erg u wordt beperkt door artrose hangt onder andere af van uw spieren, banden en het kapsel in het gewricht.

Artrose van de enkel: de oorzaak

In geval van artrose wordt het gladde kraakbeenoppervlak dun, brokkelig of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit zelf niet meer repareren. Slijtage van het kraakbeen van de enkel kan een ouderdomsverschijnsel zijn, maar ook andere factoren zijn van belang. Aantasting van het gewricht kan het gevolg zijn van een ongeval, waarbij bijvoorbeeld een breuk in het gewricht ontstond. Ook kleine beschadigingen door regelmatig verzwikken kunnen een rol spelen. Een ontsteking van het gewricht (zoals bij reuma of jicht) draagt ook bij aan het ontstaan van artrose van de enkel.

Klachten bij artrose van de enkel

Gewrichtsslijtage wordt gekenmerkt door pijn tijdens belasten en beweging van het aangedane gewricht en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht is vooral stijf na een tijdje niet bewegen (bijvoorbeeld na lang zitten of als u wakker wordt). De meest voorkomende klacht bij slijtage van de enkel is pijn bij (het starten van) beweging. Verder kunnen ernstig aangedane gewrichten een krakend gevoel geven en kan er een bewegingsbeperking ontstaan. Soms kan er vochtophoping optreden in het gewricht, als uiting van een ontstekingsreactie en wordt het gewricht ‘dik’. Deze klachten nemen meestal toe als de slijtage verergert.

Aanvullend onderzoek: er wordt een röntgenfoto gemaakt om de ernst van de slijtage vast te stellen.

Behandeling artrose van de enkel

Niet-operatief

De behandeling van artrose hangt van verschillende dingen af: hoe erg de artrose is, welk gewricht is aangetast, welke bewegingen u wilt kunnen maken, uw leeftijd en uw leefstijl. In een beginnend stadium van artrose kunt u proberen de klachten met behulp van aanpassingen in uw leefstijl of met fysiotherapie in de hand te houden.

Ontstekingsremmers kunnen helpen om de functie van het gewricht te verbeteren en de pijn te verminderen. Een voorbeeld van ontstekingsremmers zijn corticosteroïden zoals Kenacort en Depomedrol.

Operatie

In sommige gevallen kan artrose worden behandeld met een operatie. Hierbij kan, afhankelijk van de ernst, worden gekozen voor het schoonmaken van het gewricht door middel van een kijkoperatie. Als er sprake is van ernstige invaliderende gewrichtsslijtage van de enkel (artrose) en veel pijn en bewegingsbeperking, dan kan uw orthopedisch chirurg het bovenste spronggewricht vastzetten (enkelartrodese operatie). In geselecteerde gevallen kan gekozen worden voor een distractie van de enkel. Hierbij wordt de enkel zes weken lang middels een externe fixatie opgerekt.