Menu

Stabiliserende enkelband operatie

Stabiliserende enkelband operatieVoor een stabiliserende enkelband operatie wordt gekozen wanneer er sprake is van blijvende instabiliteitsklachten ondanks een adequate conservatieve behandeling. Dit betekent een intensief oefenschema om de enkel stabiliteit te trainen, in combinatie met het dragen van een brace. Bij een operatieve behandeling kan gebruik gemaakt worden van verschillende operatiemethoden. De keuze van de juiste operatiemethode hangt onder andere af van de kwaliteit van de uitgerekte enkelband.

De enkelband operatie

Standaard procedure
Bij een enkelinstabiliteit met goed weefsel wordt de standaardprocedure verricht. Hierbij wordt een incisie over de buitenenkel naar voren gemaakt. De enkelband wordt vrijgelegd, doorgenomen en over elkaar heen gehecht, zodat deze weer korter en steviger is. Hierna wordt het stevige kapsel dat over de gehele enkel loopt (het retinaculum) vrijgelegd en over de enkelband heen gehecht voor extra stabiliteit. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Er wordt een Walker boot aangelegd om de enkelbanden te laten genezen. Deze moet zes weken aanblijven zowel dag als nacht. De eerste twee weken mag je niet belasten en moet je met krukken lopen. Daarna mag je zonder krukken lopen. Na zes weken moet je nog eens zes weken de hele dag een enkelbrace dragen. Het eerste jaar na de operatie mag je niet sporten zonder brace. Bij intensievere sporten zoals o.a. voetbal/basketbal/volleybal/hockey wordt geadviseerd nog langer met de brace te sporten.

Aanvullende procedures
Tijdens de operatie kan de orthopedisch chirurg pas echt goed zien of het weefsel van de enkelband stevig genoeg is om te hechten. Soms is er onvoldoende sterk weefsel en wordt ervoor gekozen om een anker te plaatsen in de buitenenkel. Dit is een soort schroef waar stevige hechtingen uit komen, waarmee de arts de enkelband dan goed op de buitenenkel kan hechten. Als aan beide kanten het weefsel van slechte kwaliteit is (bijvoorbeeld bij een eerdere operatie aan de enkelbanden of bij een hogere leeftijd) wordt gebruik gemaakt van een internal brace. Dat is een soort veterband die de arts als een nieuwe enkelband met twee ankers kan vastmaken op de plekken waar normaal de enkelband vast zit. De nabehandeling verandert niet als er een van deze aanvullende procedures is verricht.

Soms wordt er in dezelfde zitting ook een kijkoperatie van de enkel verricht. Dan kan er voor gekozen worden om zes weken niet volledig te mogen belasten, met name als er een kraakbeenoperatie is uitgevoerd.

Voor de operatie

Voorbereidingen

  • Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. Het is belangrijk, dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt. U kunt deze o.a. lenen bij Thuiszorgwinkels.
  • Het is prettig een douchezak te regelen om het verband droog te kunnen houden tijdens het douchen. Eventueel kan een douchekruk ook zinnig zijn.
  • Wij verzoeken u het gedeelte van het lichaam waar u wordt geopereerd niet meer te scheren of anders te ontharen. Dit vermindert het risico op een infectie. Als de chirurg scheren noodzakelijk acht, gebeurt dit op de operatiekamer.
  • Regel hulp bij thuiskomst van familie of vrienden. U bent direct na de operatie namelijk minder mobiel. Mocht u persoonlijke of huishoudelijke hulp willen hebben, is het verstandig dit van tevoren te regelen.
  • U bent na de operatie niet in staat zelf auto te rijden. Regel dus vooraf vervoer naar huis.
  • U heeft tijdens uw preoperatief consult overlegd met de anesthesieassistent over de inname van medicijnen vóór de operatie.

Dag van operatie

U meldt zich op de dag van de operatie nuchter op het afgesproken tijdstip bij de receptie van Annatommie mc. Eventuele medicatie kan, volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de preoperatieve screening, worden ingenomen met een slokje water.

Nadat u zich gemeld heeft bij de receptie kunt u plaatsnemen in ons atrium. Een medewerker brengt u naar de operatiekamers, alwaar u voorbereid wordt op de operatie. Voor de operatie wordt het te opereren gebied gemarkeerd met een pijl, die met een viltstift op uw lichaam gezet wordt.

Tijdens uw preoperatief consult en op de dag van de operatie heeft u overleg met de anesthesieassistent en anesthesist over welke anesthesietechniek bij u zal worden toegepast. Een enkelband operatie kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of onder verdoving via een ruggenprik. Tijdens de periode dat u opgenomen bent krijgt u eenmaal daags een spuitje Fraxiparine, ter voorkoming van trombose. Bij thuiskomst blijft u dit eenmaal daags gebruiken, tot twee weken na de operatie.

Na de operatie

Direct na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Tijdens de operatie wordt de operatiewond ingepakt in een drukverband met Walker boot. Dit is nodig om de enkelband te beschermen zodat deze goed kan genezen. Het drukverband met Walker boot laat u zitten tot de eerstvolgende controle. Ook ’s nachts moet u de Walker dragen. U mag de voet twee weken niet belasten.

Ontslag

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. U mag de dag van operatie naar huis.

Poliklinische controle

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het beoordelen van de wond en het eventuele verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Annatommie mc. Na zes weken komt u voor controle bij de orthopedisch chirurg.

Adviezen en leefregels

Eenmaal thuis is het belangrijk dat u de eerste twee weken de voet goed hoog houdt om de zwelling na de operatie zoveel mogelijk te voorkomen. De eerste twee weken mag u het geopereerde been niet belasten. Tijdens deze periode adviseren wij u met behulp van elleboogkrukken te lopen. De eerste dagen na de operatie kan u last hebben van wondpijn. Naast het hoog houden van de voet neemt u zo nodig de voorgeschreven pijnstillers.

Complicaties

Algemene risico’s zijn onder andere de kleine kans op een nabloeding, infectie of trombosebeen. Een specifiek risico bij een operatieve behandeling van een enkelband is het terugkeren van de instabiliteit bij een hernieuwd zwikletsel. Verder kan door de operatie een huidzenuwtje gekneusd worden of verkleefd raken in het litteken. Er ontstaat dan een tintelend gevoel van de huid of juist een gevoelloos plekje op de huid van de voet aan de buitenzijde van de voet. Dit kan zich doorgaans in de loop van de tijd herstellen, tot zelfs een jaar na de operatie. Verder kan een mild verminderde beweeglijkheid van de enkel optreden, doordat er soms extra littekenweefsel ontstaat rond de operatiewond. De beweeglijkheid van de enkel zal bij de meeste patiënten in de loop van de tijd alsnog geleidelijk verbeteren. In zeldzame gevallen kan een dystrofiebeeld (zogenaamd CRPS) ontstaan. Gelukkig komt deze complicatie heel weinig voor.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Wij werken samen met:

Annatommie mc