Menu

Klauwteen operatie

klauwteen operatieEen klauwteen is een veel voorkomende afwijking aan de tenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Indien de klachten niet worden verholpen middels een niet-operatieve behandeling, kunt u samen met de specialist besluiten om een klauwteen operatie te laten uitvoeren. Om deze pagina vindt u meer informatie over een klauwteen operatie.

Een klauwteen operatie

Er wordt een kleine snede over de bovenkant van de teen gemaakt, waarbij het kopje van het basiskootje verwijderd wordt, zodat de teen korter wordt en weer recht komt te staan. Soms moet ook de teenstrekker verlengd worden en/of de kapsels worden losgemaakt.  Er wordt soms gekozen voor het plaatsen van een pin in de teen om deze vier weken recht te houden. Dit kan vooraf worden ingeschat en met u worden besproken, maar wordt uiteindelijk pas tijdens de operatie besloten. De onderliggende oorzaak, met name als er sprake is van hallux valgus wordt tegelijkertijd behandeld. Als alleen de klauwteen is behandeld krijgt u vier weken een loopschoen indien er een pin is geplaatst. Zonder pin mag u na een week alweer proberen om op de eigen schoenen te lopen. Meestal blijft de teen nog wel zes tot acht weken wat dik en stijf. In het begin voelt de teen wat instabiel aan, omdat een deel van het kootje is verwijderd. Dit gevoel verdwijnt na zes tot acht weken, als het kapsel door littekenvorming steviger wordt.

Voor de operatie

Voorbereidingen thuis

  • Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken ter ondersteuning. Dit is niet verplicht, maar kan wel prettig zijn. Het is belangrijk dat u de krukken bij opname in de kliniek meebrengt. U kunt deze o.a. lenen bij Thuiszorgwinkels.
  • Regel hulp bij thuiskomst van familie of vrienden. U bent direct na de operatie namelijk minder mobiel. Mocht u persoonlijke of huishoudelijke hulp willen hebben, is het verstandig om dit van tevoren te regelen.
  • U bent na de operatie niet in staat zelf auto te rijden. Regel dus vooraf vervoer naar huis.
  • U heeft tijdens uw preoperatief consult overlegd met de anesthesieassistent over de inname van medicijnen vóór de operatie.
  • Wij verzoeken u alle nagellak op handen en voeten te verwijderen. Dit vermindert het risico op een infectie.
  • Om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u de eerste week uw been goed hoog houdt.

De dag van operatie

U meldt zich op de dag van de operatie nuchter (niet eten en drinken) op het afgesproken tijdstip bij de receptie van Annatommie mc. Eventuele medicatie kan, volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de preoperatieve screening, worden ingenomen met een slokje water.

Nadat u zich gemeld heeft bij de receptie kunt u plaatsnemen in ons Atrium. Een medewerker brengt u naar de operatiekamers, alwaar u voorbereid wordt op de operatie. Voor de operatie wordt het te opereren gebied gemarkeerd met een pijl (viltstift).

Tijdens uw preoperatief consult en op de dag van de operatie heeft u overleg met de anesthesieassistent en anesthesist over welke anesthesietechniek bij u zal worden toegepast. Een klauwteen operatie kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of onder verdoving middels een ruggenprik. Ook kan er worden gekozen voor een plaatselijke verdoving van de gehele voet.

Na de operatie

Direct na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Om uw voet zit dan een drukverband dat een week moet blijven zitten.

Ontslag

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als alles goed gaat kunt u de dag van de operatie weer naar huis.

Thuis na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband. Dit moet een week blijven zitten. Daarna kunt u het drukverband verwijderen. Is de wond droog, dan hoeft er geen verband meer op. Lekt de wond nog iets dan kunt u er een gaasje of pleister op doen.

Poliklinische controle

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het controleren van de wond en het eventueel verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Annatommie mc. Na vier tot zes weken komt u voor controle bij de arts.

Adviezen en leefregels

De eerste twee weken heeft uw voet veel rust nodig. Het is belangrijk dat u in deze periode uw voet hoog houdt. Dat wil zeggen, als u zit uw been op een stoel of kruk met kussen, waarbij uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup. Zo voorkomt u zwelling en pijn. In bed doet u het voeteneind van uw bed omhoog of legt u een kussen onder het voeteneind van uw bed. Wel mag u regelmatig kleine stukjes lopen met krukken. Hierbij mag u uw voet belasten.

Wanneer u weer kunt werken is afhankelijk van de operatie, de nabehandeling en wat voor werk u doet. Heeft u zittend werk, dan kunt u vaak na één week weer aan het werk. Zorg er wel voor dat u uw voet de eerste weken nog hoog houdt tijdens het werk. Verricht u fysiek zwaarder werk, bespreek dan eerst met uw specialist wanneer u weer aan het werk kunt. Ook wanneer u weer kan fietsen en sporten bespreekt u met uw specialist. Met autorijden mag u pas beginnen als u goed, volledig belast en zonder krukken kunt lopen en voldoende kracht en coördinatie over het geopereerde been heeft.

Complicaties

Bij elke operatie bestaat er een kans op complicaties, zo ook bij een klauwteen operatie. Hierbij kunt u denken aan nabloeding en wondproblemen. Gelukkig komen deze complicaties niet veel voor.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Klauwteen operatie

Wij werken samen met:

Annatommie mc