Hallux valgus operatie

Hallux valgus, bunion pijn voet enkel klachten bobbel knokSoms wordt besloten om een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) operatief te behandelen. Een langdurige herstelperiode is normaal: er is vaak sprake van zwelling en stijfheid. Na de revalidatieperiode zijn de normale bewegingen van uw voet weer mogelijk. Op deze pagina vindt u meer informatie over de hallux valgus operatie.

Operatietechnieken voor scheefstand

Er zijn verschillende technieken voor het rechtzetten van een scheve grote teen. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kiest de orthopedisch chirurg een passende techniek. Hieronder vind u de operatietechnieken die de orthopeden van Annatommie mc gebruiken. In alle gevallen wordt de knok verwijderd en wordt de teen rechtgezet.

 • De Chevron-operatie kan een milde tot matige scheefstand corrigeren. Net onder de kop van het eerste middenvoetsbeentje wordt het bot in een V-vorm doorgezaagd. Vervolgens wordt het kopje richting de tweede teen opgeschoven en met een kleine schroef vastgezet. Hierdoor wordt de voorvoet smaller. De schroef hoeft niet te worden verwijderd. Het overtollig bot aan de binnenzijde wordt verwijderd.
 • Bij de Scarf-osteotomie wordt het eerste middenvoetsbeentje in de lengte in een Z-vorm doorgezaagd waarna het kopje richting de tweede teen kan worden verschoven. Daarna wordt het bot met twee kleine schroeven vastgezet. Het overtollig bot aan de binnenzijde wordt verwijderd.
 • Bij een basis-osteotomie wordt de basis van het eerste middenvoetsbeentje doorgezaagd. Dit beentje wordt weer vastgezet met krammetjes, kleine schroeven of een plaat.
 • Bij de Lapidus-correctie wordt het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en het aanliggende bot richting de voetbasis vastgezet. Dit is dus niet het grote teen gewricht. Bij het gewricht wordt een wigvormig stukje bot verwijderd zodat de teen recht staat. Daarna wordt het vastgezet met twee schroeven. Via een tweede snee wordt het overtollige bot bij de knok verwijderd.
 • In combinatie met de eerder beschreven technieken wordt vaak de Akin-techniek gebruikt. Hierbij wordt een wigje gemaakt (en dus een deel verwijderd) in het basiskootje van de grote teen, om zo de stand van de teen verder te corrigeren. Dit wordt weer vastgezet met een hechtdraad, staple of schroefje.
 • Een arthrodese van het grote teen gewricht kan worden uitgevoerd bij ernstige vormen van scheefstand of stijfheid van de grote teen (meestal met gevorderde slijtage en pijn aan het gewricht). Hierbij wordt het gewricht van de grote teen vastgezet met een plaatje en/of schroeven. Daardoor kan behalve de pijn ook de stand goed behandeld worden. Het grote teen gewricht kan nu niet meer bewegen. Patiënten hebben relatief weinig last van het vastgezette gewricht en kunnen hun voet weer krachtiger afzetten dan vóór de operatie.

Voor de operatie

Vóór de operatie regelen

Door de operatie zal uw voet een aantal weken stijf en gezwollen zijn. Belangrijk is om de voet goed hoog te houden. De eerste twee weken wordt geadviseerd het been het grootste deel van de dag hoog te leggen. U mag dan al wel belasten in de speciale loopschoen. In de herstelperiode is het verstandig om weinig te lopen. U zal in totaal zes weken op een speciale loopschoen moeten lopen.

Na de operatie

Direct na de operatie

Na de operatie heeft u:

 • Een infuus in een arm om medicijnen toe te dienen.
 • Een verband om de geopereerde voet. Dit blijft tot aan de eerste policontrole na twee weken zitten.
 • Mogelijk een zuurstofslang in de neus.
 • Een roze voet omdat desinfecterende roze vloeistof wordt gebruikt. Dit verdwijnt vanzelf.

U krijgt direct na de operatie een speciale loopschoen. Deze is zo gemaakt dat u de voorvoet ontlast. Met deze loopschoen (en eventueel krukken) mag u staan en lopen en de voet belasten. Let op, na een lapidus correctie mag u gedurende zes weken uw voet niet belasten.

Ontslag

Een hallux valgus operatie vindt in dagbehandeling plaats.

Leefregels en adviezen

Afhankelijk van de operatie en uw persoonlijke omstandigheden, ondervindt u na de operatie nog enige weken hinder van het operatiegebied. Neem daarom in ieder geval de volgende adviezen ter harte:

 • Rusten en slapen kunt u het best doen met uw voet op een kussen. De voet ligt dan wat hoger, waardoor het vocht eerder zal afnemen. Leg de eerste twee weken de voet regelmatig hoog op een kussen.
 • Beweeg regelmatig uw voet: duw hem van u af en naar u toe en draai er rondjes mee. Dit stimuleert de doorbloeding en genezing.
 • Gebruik de eerste zes weken de loopzool (en eventueel de krukken) als u gaat staan of lopen. U mag de voet belasten, maar doe rustig aan. Dit geldt niet voor een lapidus operatie. Dan mag u de voet zes weken lang niet belasten.
 • Pijnstillers: gebruik de voorgeschreven pijnstillers in ieder geval de eerste drie dagen. Daarna kunt u dit afbouwen
 • Na twee weken komt u terug op de poli en wordt het verband verwijderd. Soms krijgt u dan het advies de teen nog vier weken te tapen zodat deze recht blijft
 • Het uiteindelijke herstel neemt vier tot zes maanden in beslag.
 • De meeste mensen met zittend werk kunnen na drie weken weer rustig aan beginnen. Bij werk waarin u veel moet lopen lukt werkhervatting vaak pas na zes tot acht weken.

Oefeningen voor herstel

Wij adviseren de volgende oefening vanaf twee weken na de operatie:

 • Pak de grote teen met de vingers vast en beweeg de grote teen in het gewricht naar boven en beneden. Doe dit zes keer per dag, tien herhalingen.

Complicaties

Complicaties komen bij deze operatie gelukkig zelden voor. Wat eventueel voor kan komen is het volgende:

 1. Infectie.
 2. Klachten van de huidzenuw, die ter hoogte van het operatiegebied loopt.
 3. Een trombosebeen. Dit komt echter zeer zelden voor na een operatie aan de grote teen. U hoeft geen prikjes tegen trombose te krijgen. Bij de lapidus procedure krijgt u wel prikjes.
 4. Onvoldoende of overmatige correctie van het gewricht.
 5. Bij het vastzetten van het gewricht zoals bij de Lapidus procedure kan het bot vertraagd genezen waardoor het niet goed vastgroeit.
 6. Op lange termijn kan de scheefstand van de grote teen weer opnieuw ontstaan.
 7. Heel soms last van materiaal, waardoor het soms nodig is om een relatief kleine operatie te doen om het materiaal te verwijderen.