Menu

Hallux rigidus operatie (Cheilectomie)

Bij Annatommie mc kunt u terecht voor een cheilectomie operatie. Een cheilectomie operatie is een mogelijke operatietechniek bij slijtage aan de grote teen (hallux rigidus). Een cheilectomie operatie (het verwijderen van de botaanwassen) is meestal alleen succesvol als er alleen pijn is in de schoen door de botaanwassen, en geen pijn in het teengewricht zelf bij het afrollen van de teen. Hier vindt u informatie over de cheilectomie operatie.

Als er ook duidelijke klachten zijn in het gewricht zelf en niet alleen van de botaanwassen, is een cheilectomie operatie vaak niet succesvol en kan beter gekozen worden voor een artrodese operatie. Tijdens een artrodese operatie wordt de grote teen vastgezet. De grote teen kan dan dus niet meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat de pijnklachten van de slijtage verdwijnen.

De cheilectomie operatie

Er wordt een snee gemaakt aan de binnenzijde of bovenzijde van de voet op de plaats van het grote teen gewricht. Het gewricht wordt vrij gelegd en alle botaanwassen worden ruim verwijderd. Dan wordt de onderhuid en de huid weer gesloten met een (oplosbare) hechting.

Voor de operatie

Voorbereidingen voor de operatie

  • Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken ter ondersteuning. Dit is niet verplicht, maar kan wel prettig zijn. Het is belangrijk, dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt. U kunt deze o.a. lenen bij thuiszorgwinkels.
  • Regel hulp bij thuiskomst van familie of vrienden. U bent direct na de operatie namelijk minder mobiel. Mocht u persoonlijke of huishoudelijke hulp willen hebben, is het verstandig dit van tevoren te regelen.
  • U bent na de operatie niet in staat zelf auto te rijden. Regel dus vooraf vervoer naar huis.
  • Om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u de eerste week uw been goed hoog houdt om de wond te laten genezen.
  • U heeft tijdens uw preoperatief consult overlegd met de anesthesieassistent over de inname van medicijnen vóór de operatie.
  • Wij verzoeken u alle nagellak op handen en voeten te verwijderen. Dit vermindert het risico op een infectie.

De dag van de operatie

U meldt zich op de dag van de operatie nuchter (niet eten en drinken) op het afgesproken tijdstip bij de receptie van Annatommie mc. Eventuele medicatie kan, volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de preoperatieve screening, worden ingenomen met een slokje water.

Nadat u zich gemeld heeft bij de receptie kunt u plaatsnemen in ons atrium. Een medewerker brengt u naar de operatiekamers, alwaar u voorbereid wordt op de operatie. De opnametijd is niet altijd de operatietijd. Voor de operatie wordt het te opereren gebied gemarkeerd met een pijl.

Tijdens uw preoperatief consult en op de dag van de operatie heeft u overleg met de anesthesieassistent en anesthesist over welke anesthesietechniek bij u zal worden toegepast. Een cheilectomie operatie kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of via een ruggenprik plaatsvinden. Ook kan er worden gekozen voor een plaatselijke verdoving van de gehele voet.

Na de operatie

Direct na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Om uw voet zit dan een drukverband dat een week moet blijven zitten.

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als alles goed gaat kunt u de dag van operatie weer naar huis.

Thuis na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband. Dit moet één week blijven zitten. Daarna kunt u het drukverband verwijderen. Indien de wond droog is, hoeft er geen verband meer op. Lekt de wond nog iets, dan kunt u er een gaasje of pleister op doen.

Poliklinische controle

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het controleren van de wond en het eventueel verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Annatommie mc. Na zes weken komt u voor controle bij de arts.

Adviezen en leefregels

De eerste twee weken heeft uw voet veel rust nodig. Het is belangrijk dat u in deze periode uw voet hoog houdt (als u zit houdt u uw been op een stoel of kruk met kussen, waarbij uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup). Zo voorkomt u zwelling en pijn. In bed doet u het voeteneind van uw bed omhoog of legt u een kussen onder het voeteneind van uw bed. Wel mag u regelmatig kleine stukjes lopen met krukken. Hierbij mag u uw voet belasten.

Wanneer u weer kunt werken, hangt af van de operatie, de nabehandeling en wat voor werk u doet. Heeft u zittend werk, dan kunt u na twee weken weer aan het werk. Zorg er wel voor dat u uw voet de eerste weken nog hoog houdt tijdens het werk. Verricht u fysiek zwaarder werk, dan kunt u vaak na twee tot vier weken weer starten met werken. Fietsen en sporten mag u na twee weken weer gaan doen. Met autorijden mag u beginnen als u goed, volledig belast en zonder krukken kunt lopen en voldoende kracht en coördinatie over het geopereerde been heeft.

Complicaties

Er is één specifieke complicatie voor een cheilectomie: het toenemen van de reeds aanwezige kraakbeenslijtage na de operatie. Gelukkig komt het weinig voor dat mensen hier klachten van ondervinden. Daarnaast bestaat er een kans op algemene complicaties, zoals nabloeding en wondinfecties. Ook deze complicaties zijn uitzonderlijk.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Hallux rigidus operatie (Cheilectomie)

Wij werken samen met:

Annatommie mc