Menu

Haglundse exostose operatie

haglundse exostose pijn enkel syndroom hak voet

Bij Annatommie mc kunt u terecht voor een Haglundse exostose operatie. Voor een operatieve behandeling van een Haglundse exostose of syndroom wordt gekozen wanneer er sprake is van blijvende klachten, ondanks een adequate conservatieve behandeling. Bij een operatieve behandeling kan gebruik gemaakt worden van verschillende operatiemethoden. De juiste behandeling van een Haglundse exostose of een syndroom van Haglund wordt afgestemd op uw klachtenpatroon, het lichamelijk onderzoek en eventuele afwijkingen op het aanvullend onderzoek. Ook wordt hierbij de leeftijd van u als patiënt, uw beroep en sportactiviteiten meegenomen. Uiteindelijk leidt dit tot een individuele behandeling met een zo optimaal mogelijk resultaat. 

De operatie

Standaard procedure
Bij een Haglundse exostose wordt de standaardprocedure verricht. Hierbij wordt het botuitsteeksel van het hielbeen verwijderd. De incisie wordt over of naast de achillespees gemaakt, ter hoogte van het hielbot. Meestal is het hierbij niet nodig om de peesaanhechting los te maken, hooguit voor een klein gedeelte. Om de wond goed te laten genezen wordt meestal een drukverband en soms onderbeengips aangelegd.

Uitgebreide procedure
Indien sprake is van een syndroom van Haglund wordt een meer uitgebreide procedure verricht. De incisie wordt meestal precies in de middellijn aan de achterzijde over de achillespeesaanhechting gemaakt. Het botuitsteeksel wordt verwijderd, samen met de ontstoken slijmbeurs. Het littekenweefsel met ontstekingsweefsel en eventuele verkalkingen in de pees worden verwijderd. Tot slot wordt de achillespees weer fraai hersteld. Afhankelijk van de resterende kwaliteit van de achillespeesaanhechting aan het hielbeen is hierbij soms een botanker nodig ter versteviging van deze aanhechting. Dit is een soort schroef waar stevige hechtingen uit komen, waarmee de achillespees op het hielbot kan worden gefixeerd. Een enkele keer is het ook nodig om de kuitspier hierbij te verlengen (gastroc slide). Hiervoor wordt een kleine extra incisie aan de binnenzijde halverwege de kuit gemaakt. Om de wond, maar vooral de achillespeesaanhechting aan het hielbeen goed te beschermen, wordt na een dergelijke uitgebreide procedure altijd onderbeengips aangelegd of krijgt u een walker boot.

Voor de operatie

Voorbereidingen

 • Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. Het is belangrijk, dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt. U kunt deze o.a. lenen bij thuiszorgwinkels.
 • Wij verzoeken u het gedeelte van het lichaam waar u wordt geopereerd niet meer te scheren of anders te ontharen. Dit vermindert het risico op een infectie. Als de chirurg scheren noodzakelijk acht, gebeurt dit op de operatiekamer.
 • Regel hulp bij thuiskomst van familie of vrienden. U bent direct na de operatie namelijk minder mobiel. Mocht u persoonlijke of huishoudelijke hulp willen hebben, is het verstandig dit van tevoren te regelen.
 • U bent na de operatie niet in staat zelf auto te rijden. Regel dus vooraf vervoer naar huis.
 • U heeft tijdens uw preoperatief consult overlegd met de anesthesieassistent over de inname van medicijnen vóór de operatie.
 • Het is prettig een douchezak te regelen om het verband droog te kunnen houden tijdens het douchen. Eventueel kan een douchekruk ook zinnig zijn. Soms kan een tijdelijk verhoogd toilet prettig zijn.

De dag van de operatie

U meldt zich op de dag van de operatie nuchter op het afgesproken tijdstip bij de receptie van Annatommie mc. Eventuele medicatie kan, volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de preoperatieve screening, worden ingenomen met een slokje water. Nadat u zich gemeld heeft bij de receptie kunt u plaatsnemen in ons atrium. Een medewerker brengt u naar de operatiekamers, alwaar u voorbereid wordt op de operatie. De opnametijd is niet altijd de operatietijd. Voor de operatie wordt het te opereren gebied gemarkeerd met een pijl, die met een viltstift op uw lichaam gezet wordt.

Tijdens uw preoperatief consult en op de dag van de operatie heeft u overleg met de anesthesieassistent en anesthesist over welke anesthesietechniek bij u zal worden toegepast. Een Haglundse exostose operatie kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of onder verdoving via een ruggenprik. Tijdens de periode dat u opgenomen bent in het ziekenhuis krijgt u eenmaal daags een spuitje Fraxiparine, ter voorkoming van trombose. Bij thuiskomst blijft u dit eenmaal daags gebruiken, tot vier tot zes weken na de operatie.

Na de operatie

Direct na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Tijdens de operatie wordt de operatiewond ingepakt in een drukverband met Walker boot of wordt er een onderbeengips aangelegd. Dit is nodig om de achillespeesaanhechting te beschermen zodat het goed kan genezen. Het drukverband met Walker boot of het gips laat u zitten tot de eerstvolgende controle. Ook ’s nachts moet u de Walker dragen. U mag de voet twee weken niet belasten.

Ontslag

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als alles goed gaat kunt u de dag van operatie weer naar huis.

Poliklinische controle

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het beoordelen van de wond en het eventuele verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Annatommie mc. Na zes weken komt u voor controle bij de orthopedisch chirurg.

Adviezen en leefregels

Eenmaal thuis is het belangrijk dat u de eerste twee weken de voet goed hoog houdt om de zwelling na de operatie zoveel mogelijk te voorkomen. De eerste twee weken mag u het geopereerde been niet belasten. Tijdens deze periode adviseren wij u met behulp van elleboogkrukken te lopen. De eerste dagen na de operatie kan u last hebben van wondpijn. Naast het hoog houden van de voet neemt u zo nodig de voorgeschreven pijnstillers.

Complicaties

Algemene risico’s zijn onder andere de kans op een nabloeding, infectie of trombosebeen. Specifieke risico’s bij deze operatieve behandeling zijn:

 • slechts 85% van de mensen na de operatie goede vermindering van klachten ervaart. Dit komt doordat het ontstekingsweefsel rondom de achillespeesaanhechting ondanks de operatie toch terug kan komen. De kans hierop is na een uitgebreide procedure het grootst. Dit resulteert dan in klachten vergelijkbaar met vóór de operatie.
 • Ook kan in een enkel geval de pees scheuren. Daarom moet u zich goed houden aan de onbelaste periode en de periode met de walker boot.
 • Verder kan door de operatie een huidzenuwtje gekneusd worden of verkleefd raken in het litteken. Er ontstaat dan een tintelend gevoel van de huid of juist een gevoelloos plekje op de huid van de voet aan de buitenzijde van de voet. Dit kan zich doorgaans in de loop van de tijd herstellen, tot zelfs een jaar na de operatie.
 • Verder kan een verminderde beweeglijkheid van de enkel optreden, doordat er soms extra littekenweefsel ontstaat rond de aanhechting van de achillespees. De beweeglijkheid van de enkel zal bij de meeste patiënten in de loop van de tijd alsnog geleidelijk verbeteren.
 • Een dystrofiebeeld is een ziektebeeld dat kan ontstaan na een operatie. Indien een dystrofiebeeld (zogenaamd CRPS) ontstaat is sprake van heftige extreme pijn, bijvoorbeeld al bij aanraking van de huid. Gelukkig komt deze complicatie heel weinig voor.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Haglundse exostose operatie

Wij werken samen met:

Annatommie mc