Menu

Correctie kleine teen

correctie kleine teenZoals bij de grote teen een scheefstand kan voorkomen (de hallux valgus), kan ook bij de kleine teen een pijnlijke knok voorkomen. Dit wordt een tailor’s bunion (kleermakersknok) of een bunionette (kleine knok) genoemd. Indien de klachten niet worden verholpen middels een niet-operatieve behandeling, kunt u samen met de specialist besluiten om een correctie van de kleine teen uit te laten voeren. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze ingreep.

De operatie

Er wordt een snede over de zijkant van de kleine teen gemaakt, waarbij het kopje van het middenvoetsbeentje wordt vrij gelegd. Een verdikte slijmbeurs wordt verwijderd. Het middenvoetsbeentje wordt met een V-vormige zaagsnede (mini-chevron) doorgezaagd en opgeschoven zodat de voet smaller wordt. Het bot wordt vastgezet met een klein schroefje of een K-pen. Indien er een K-pen wordt gebuikt, zal deze na vier weken worden verwijderd. Het schroefje kan blijven zitten. Er wordt een corrigerend drukverband aangelegd , welke twee weken moet blijven zitten. U krijgt een speciale schoen met een stijve zool mee, waar u vier weken op moet lopen. Na vier weken wordt er een röntgenfoto gemaakt en kunt u in principe weer op uw eigen schoenen gaan lopen. De K-pen wordt na vier weken verwijderd. Meestal blijft de teen nog wel drie tot vier maanden wat dik en stijf.

Voor de operatie

Voorbereidingen thuis

  • Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken ter ondersteuning. Dit is niet verplicht, maar kan wel prettig zijn. Het is belangrijk dat u de krukken bij opname in de kliniek meebrengt. U kunt deze o.a. lenen bij Thuiszorgwinkels.
  • Regel hulp bij thuiskomst van familie of vrienden. U bent direct na de operatie namelijk minder mobiel. Mocht u persoonlijke of huishoudelijke hulp willen hebben, is het verstandig om dit van tevoren te regelen.
  • U bent na de operatie niet in staat zelf auto te rijden. Regel dus vooraf vervoer naar huis.
  • U heeft tijdens uw preoperatief consult overlegd met de anesthesieassistent over de inname van medicijnen vóór de operatie.
  • Wij verzoeken u alle nagellak op handen en voeten te verwijderen. Dit vermindert het risico op een infectie.
  • Om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u de eerste twee weken uw been goed hoog houdt.

Dag van operatie

U meldt zich op de dag van de operatie nuchter (niet eten en drinken) op het afgesproken tijdstip bij de receptie van Annatommie mc. Eventuele medicatie kan, volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de preoperatieve screening, worden ingenomen met een slokje water.

Nadat u zich gemeld heeft bij de receptie kunt u plaatsnemen in ons Atrium. Een medewerker brengt u naar de verpleegafdeling, alwaar u voorbereid wordt op de operatie. Voor de operatie wordt het te opereren gebied gemarkeerd met een pijl (viltstift).

Tijdens uw preoperatief consult en op de dag van de operatie heeft u overleg met de anesthesieassistent en anesthesist over welke anesthesietechniek bij u zal worden toegepast. Een correctie van de knok van de kleine teen kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of onder verdoving middels een ruggenprik.

Na de operatie

Direct na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Om uw voet zit dan een drukverband dat twee weken moet blijven zitten.

Ontslag

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als alles goed gaat kunt u de dag van de operatie weer naar huis.

Thuis na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband. Dit moet blijven zitten tot u terug komt op de poli na twee weken.

Poliklinische controle

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het controleren van de wond en het eventueel verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Annatommie mc. Na vier tot zes weken komt u voor controle bij de arts.

Adviezen en leefregels

De eerste twee weken heeft uw voet veel rust nodig. Het is belangrijk dat u in deze periode uw voet hoog houdt. Dat wil zeggen, als u zit uw been op een stoel of kruk met kussen, waarbij uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup. Zo voorkomt u zwelling en pijn. In bed doet u het voeteneind van uw bed omhoog of legt u een kussen onder het voeteneind van uw bed. Wel mag u regelmatig kleine stukjes lopen met krukken. Hierbij mag u uw voet belasten.

Wanneer u weer kunt werken is afhankelijk van de operatie, de nabehandeling en wat voor werk u doet. Heeft u zittend werk, dan kunt u vaak na twee tot drie weken weer aan het werk. Zorg er wel voor dat u uw voet de eerste weken nog hoog houdt tijdens het werk. Verricht u fysiek zwaarder werk, bespreek dan eerst met uw specialist wanneer u weer aan het werk kunt. Ook wanneer u weer kan fietsen en sporten bespreekt u met uw specialist. Met autorijden mag u pas beginnen als u goed, volledig belast en zonder krukken kunt lopen en voldoende kracht en coördinatie over het geopereerde been heeft.

Complicaties

Er zijn geen specifieke complicatie voor een operatie aan de kleine teen. Er bestaat er een kans op algemene complicaties, zoals nabloeding en wondproblemen. Deze complicaties zijn uitzonderlijk.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Correctie kleine teen

Wij werken samen met:

Annatommie mc