Menu

Inspanningsklachten

InspanningsklachtenBewegen is gezond! Volgens de Nederlandse beweegrichtlijn zou je wekelijks 150 minuten moeten bewegen. Helaas kunnen inspanningsklachten er voor zorgen dat bewegen tijdelijk of zelfs helemaal niet lukt. De sportartsen van Annatommie mc kunnen jou helpen om weer in beweging te komen.

Klachten bij inspanning kunnen plotseling ontstaan of al langer aanwezig zijn. De klachten kunnen voortkomen uit een al aanwezige of nog niet ontdekte ziekte. Vaak hebben de klachten gelukkig alleen te maken met een verminderde conditie of verkeerde ademhalingstechniek. Inspanningsklachten zijn vervelend, maar goed te behandelen.

Klachten bij inspanning die veel voorkomen:

 1. Pijn of druk op de borst
 2. Benauwdheid
 3. Hartkloppingen
 4. Verhoogde hartslag in rust en/of bij inspanning
 5. Verminderde conditie of prestatie
 6. Hoofdpijn
 7. Maag- of darmklachten

Inspanningsklachten en de sportarts

Soms gaat een inspanningsklacht niet over met voldoende tijd, opbouw van conditie of behandeling van huisarts of medisch specialist. Je blijft dan beperkt in jouw dagelijkse en/of sportieve activiteiten De sportarts kan dan jouw klachten beoordelen. Dit is ongeacht je niveau; chronisch zieke, dagelijkse beweger, recreatieve sporter of topsporter. De sportarts brengt jouw belasting en belastbaarheid in kaart en geeft hiermee advies op maat.

Chronische ziekte 

Steeds meer Nederlanders hebben één of meerdere chronische ziektes (bijvoorbeeld COPD).Het kan er voor zorgen dat bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Een sportarts is breed opgeleid en probeert vanuit verschillende disciplines jouw inspanningsklacht te beoordelen en hiermee een verantwoord beweegpatroon te realiseren. We houden rekening met de ziekte en eventuele medicatie. Soms vindt er ook overleg plaats met jouw behandelend medisch specialist en/of huisarts.

Klachten na corona 

Een deel van de mensen houdt langdurig klachten na besmetting met het coronavirus (Covid-19). Veelvoorkomende klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen en spierpijn. Het kan leiden tot forse beperkingen in dagelijks leven. De sportarts biedt begeleiding bij langdurige klachten na besmetting met het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van een trainingsplan. Hiervoor wordt samengewerkt met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtiek en psychologen.

Bij het eerste consult wordt er door de sportarts uitgebreid ingegaan op jouw inspanningsklachten. Soms gebruiken we ook de data van jouw sporthorloge (hartslagmeter). Na de intake voeren we lichamelijk onderzoek uit, we meten de bloeddruk en luisteren naar het hart en de longen.

Inspanningsklachten

Na het lichamelijk onderzoek wordt er een hartfilmpje (ECG) in rust gemaakt. Met plakkers (elektrodes) leggen we de elektrische werking van de hartspier vast. Een ecg kan helpen om bepaalde hartaandoeningen uit te sluiten. Na het hartfilmpje nemen we een longtest af. Door een aantal keer maximaal in- en uit te ademen krijgen we een indruk van de inhoud en werking van de longen. Als het hartfilmpje en de longfunctie geen (nieuwe) afwijkingen laat zien, dan kiezen we ervoor om ook een inspanningstest af te nemen. Hierbij wordt er ingespannen op een fiets met meetapparatuur. De werking van hart en longen wordt continue gemonitord met behulp van hartfilmpjes, bloeddrukmeter en een gezichtsmasker. De belasting wordt langzaam opgevoerd tot en met maximaal. Een inspanningstest duurt ongeveer 30 minuten (inclusief in- en uitfietsen). Zorg dat je vooraf iets gegeten hebt en trek makkelijk zittende (sport)kleding aan.

Een inspanningstest kan het volgende bepalen:

 1. Uitsluiten afwijkingen van hart, longen of spieren
 2. Exacte bepaling huidige conditie (VO2-max)
 3. Beweegplan op maat met behulp van vastgestelde trainingzones

Na de inspanningstest wordt de uitslag direct besproken. De inspanningstest geeft een goede indruk van jouw huidige conditie en eventuele beperkingen. Samen beslissen we welke behandeling(en) noodzakelijk zijn. Een enkele keer schrijven we een verwijzing uit naar een andere (medisch) specialist. Enkele voorbeelden van behandelingen kunnen zijn:

 • Advies beweegschema
 • Begeleiding sportopbouw
 • Rek- en of krachtoefeningen
 • Voedingsadvies
 • Medicatie (pil en/of puffer)

Alle sportgeneeskundige consulten en behandelingen bij Annatommie mc worden vergoed uit de basisverzekering. Hierbij is een verwijzing noodzakelijk en het verplichte eigen risico van toepassing. In een klein aantal gevallen kan het zijn dat u na uw behandeling de factuur van ons krijgt thuis gestuurd. In dit geval hebben wij met uw verzekeraar (nog) geen contract afgesloten. Dit betreft in 2022 alleen patiënten die naar de sportgeneeskunde worden verwezen in verband met inspanningsklachten bij de Achmea Groep, VGZ Groep en Menzis Groep. De factuur die u van Annatommie mc ontvangt, moet u direct bij uw verzekeraar declareren. Het bedrag dat door uw zorgverzekeraar aan u vergoed wordt, maakt u over aan ons. Wanneer het vergoede bedrag lager is dan onze factuur, betaalt u te allen tijde alleen het door de verzekeraar vergoede bedrag. Daarnaast moet u wel kunnen aantonen dat u minder ontvangen heeft. Dit kunt u doen door een kopie van uw vergoedingsoverzicht van uw verzekeraar naar ons toe te sturen. De inspanningstest wordt momenteel in Amstelveen en Utrecht aangeboden.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Sportartsen gespecialiseerd in Inspanningsklachten

Wij werken samen met:

Annatommie mc