Menu

Laterale clavicula resectie

Het schoudergewricht bestaat uit een gewricht tussen de schouderkop en kom en het gewricht tussen het buitenste (laterale) uiteinde van het sleutelbeen (clavicula) en het dak van het schouderblad (acromion). Deze delen vormen het zogenoemde acromioclaviculaire gewricht (AC-gewricht). Het AC-gewricht kan door verschillende oorzaken geïrriteerd, beschadigd of versleten raken. Dit kan komen door artrose, een chronische ontsteking van het slijmvlies of door een ongeval. Pijnklachten ontstaan meestal bij het heffen van de arm en bij het liggen op de aangedane schouder. De locatie van de pijn wordt meestal bovenop de schouder aangegeven.

Operatie

De laterale clavicula resectie is een operatie waarbij het buitenste uiteinde van het sleutelbeen wordt verwijderd. Een laterale clavicula resectie kan zowel middels een kijkoperatie als een open procedure worden verricht.

Bij de kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg 2 tot 4 kleine openingen in de huid van ongeveer 1 centimeter. Via de eerste opening wordt een smalle buis van ongeveer 5 millimeter doorsnede met een minicamera naar binnen gebracht (= de arthroscoop). Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Door de tweede huidopening kan de orthopedisch chirurg verschillende instrumenten invoeren zoals bijvoorbeeld een kniptangetje of vijltje.

De orthopedisch chirurg maakt een huidsnede over de bovenzijde van de schouder van over 3-4 cm. Het AC-gewricht wordt vrij gelegd van omliggende weefsels en de operateur verwijderd ongeveer 6-8 mm van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen en sluit de wond daarna weer.

De operatie zal gemiddeld een half uur duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade. Bij beide typen operaties vult de ruimte zich in de loop van de maanden na de operatie met littekenweefsel. Het doel van de operatie is het vergroten van de ruimte tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder, waardoor de bot-op-bot wrijving stopt en de pijnklachten hiermee verdwijnen

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Er bestaat een kleine kans op een nabloeding, zenuwletsel, een wondgenezingsstoornis of een infectie. Daarnaast bestaat er een kans dat u na de operatie een stijve schouder krijgt (frozen shoulder). Deze gaat vaak binnen 3-4 maanden vanzelf weer weg, echter kan het herstel hierdoor wel langer duren. Een stijve schouder heeft geen negatieve invloed op het uiteindelijke resultaat.

Voor de operatie en opname

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie.

De opname duurt in principe één dag. U krijgt tijdens de opname een infuus in uw arm om medicatie toe te dienen. In de meeste gevallen krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Daarnaast krijgt u algehele narcose. Tijdens de operatie moet u nuchter zijn, dit is belangrijk om de risico’s van de narcose zo klein mogelijk te houden.

Laterale clavicula resectieLaterale clavicula resectie

Na de operatie heeft u een verband om de geopereerde schouder wat 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. De arm kan nog verdoofd aanvoelen door de blokkade. Meestal komt het gevoel binnen 24 uur terug. De sling draagt u in principe twee weken.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (2-5 dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Annatommie mc.

Laterale clavicula resectie

De wond is gehecht (ongeacht welk type operatie). Deze hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie tijdens de eerste dagen in te nemen, zodat u goed slaapt en goed kunt oefenen met de fysiotherapeut. Het is goed om de pijnstilling ook al te starten als de zenuwblokkade nog niet uitgewerkt is. Belangrijk is dat u met name in de eerste twee weken pijnvrij kunt oefenen met de fysiotherapeut. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. De meeste patiënten zijn grotendeels pijnvrij na zes weken. De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Er kan ook zwelling optreden van de elleboog en hand. Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om adequaat te handelen in noodsituaties en u het zelf veilig acht, dan kunt u na zes tot acht weken het autorijden/fietsen weer hervatten, mogelijk ook in overleg met uw fysiotherapeut.

De eerste controle na de operatie is de wondcontrole twee weken postoperatief, tevens zal er gekeken worden naar de functie van de schouder. Deze controle wordt verricht door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De volgende controle is zes tot acht weken na de operatie bij de orthopedisch chirurg. Als de schouder hier goed beweeglijk is, is verdere controle meestal niet meer nodig. De uiteindelijke revalidatie zal echter ongeveer drie tot zes maanden in beslag nemen.

Invullen vragenlijsten

Vanuit landelijke richtlijnen wordt verwacht dat wij de voortgang van patiënten door middel van vragenlijsten monitoren. Deze vragenlijsten worden PROMS genoemd en hierop geeft u uw kwaliteit van leven of niveau van functioneren aan. Met deze vragenlijsten worden de uitkomsten van zorg vanuit uw perspectief vastgesteld. Daarom bent u reeds gevraagd om u aan te melden bij onze database. Via deze database zult u voor de operatie, drie maanden na de operatie en één jaar na de operatie een oproep ontvangen om deze vragenlijsten digitaal in te vullen.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Laterale clavicula resectie

Wij werken samen met:

Annatommie mc