Menu

Latarjet

Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Om het gewricht bevindt zicht een gewrichtskapsel en daaromheen lopen spieren en pezen. In de schouderkom zit een kraakbeenring (labrum). Deze kraakbeenring zorgt ervoor dat de relatief kleine schouderkom meer oppervlak krijgt en werkt als een soort ‘zuignap’ om de schouder in de kom te houden.  Als de schouder door een val of trauma uit de kom is geschoten, kan er schade ontstaan aan de kraakbeenring, de kom of het gewrichtskapsel. Hierdoor kan het zijn dat de schouder vaker uit de kom gaat, waardoor een operatie noodzakelijk is om de stabiliteit te waarborgen.

De operatie

Het doel van de operatie is de schouder weer stabiel te krijgen en te voorkomen dat deze weer uit de kom gaat. De orthopedisch chirurg maakt een huidopening aan de voorzijde van de schouder. Bij de operatie wordt het uiteinde van het ravenbekuitsteeksel (processus coracoïdeus) afgezaagd en verplaatst naar de voorzijde van de kom. Dit botstukje wordt met twee schroeven vastgezet aan de kom. De pezen die aan dit botstukje vastzitten blijven hieraan vastzitten en worden mee verplaatst. Het botstukje en de pezen zorgen er dan voor dat het oppervlak van de kom vergroot wordt en zorgen daarmee ook voor extra stabiliteit. De operatie zal ongeveer 90 minuten duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose.

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie.

Rookt u? In dat geval adviseren wij u met klem te stoppen met roken. Roken heeft een negatief effect op de wondgenezing en hierdoor is er een groter risico op complicaties, en met name infecties. Daarnaast heeft het ook een negatief effect op herstel van onderhuidse weefsels, zoals het niet vastgroeien van het botblokje. Door (liefst tijdig, 4-8 weken voor de operatie) te stoppen met roken en dit minimaal tot 4 maanden na de ingreep vol te houden verkleint u deze risico’s aanzienlijk.

De opname duurt in principe één dag. U krijgt tijdens de opname een infuus in uw arm om medicatie toe te dienen. In de meeste gevallen krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Daarnaast krijgt u algehele narcose. Tijdens de operatie moet u nuchter zijn, dit is belangrijk om de risico’s van de narcose zo klein mogelijk te houden.

Na de operatie

Na de operatie heeft u een verband om de geopereerde schouder, welke 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. De arm kan nog verdoofd aanvoelen door de blokkade. Meestal komt het gevoel binnen 24 uur terug.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (twee tot drie dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Annatommie mc. Na de operatie draagt u een mitella gedurende zes weken en heeft u een beperkt oefenprogramma wat langzaam wordt opgebouwd onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Voor een goed herstel van de schouder is het erg belangrijk om de instructies van de orthopedisch chirurgen de fysiotherapeut op te volgen. Het is wel aan te raden een fysiotherapeut te kiezen die is gespecialiseerd in het behandelen en revalideren van schouders.

De wond is gehecht met oplosbare hechting. De knoopjes van de hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende de eerste dagen in te nemen, zodat u goed slaapt en goed kan oefenen met de fysiotherapeut. Het is goed om de pijnstilling ook al te starten als de zenuwblokkade nog niet uitgewerkt is. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. De meeste patiënten zijn grotendeels pijnvrij na 6-12 weken.

De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Ook kunnen de elleboog en hand gezwollen zijn. Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om adequaat te handelen in noodsituaties en u het zelf veilig acht, dan kunt u na 6-8 weken het autorijden/fietsen weer hervatten, mogelijk ook in overleg met uw fysiotherapeut

De eerste controle na de operatie is de wondcontrole 2 weken postoperatief, er zal tevens gekeken worden naar de functie van de schouder. Deze controle wordt verricht door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De volgende controle is 6-8 weken na de operatie bij de orthopedisch chirurg en daarna volgt nog een controle 3-4 maanden postoperatief. De volledige revalidatie zal ongeveer 6-8 maanden in beslag nemen.

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Het grootste risico is dat het botblokje niet vastgroeit, roken heeft hierop een negatieve invloed. Het is daarom van belang dat u vooraf stopt met roken, zie alinea hieronder. Er bestaat een kleine kans op nabloedingen, zenuwletsel of infecties. Daarnaast bestaat er een kans dat u een postoperatieve stijve schouder krijgt. Deze gaat vaak binnen drie tot vier maanden vanzelf weer weg, echter kan het herstel hierdoor wel langer duren. Een stijve schouder heeft geen negatieve invloed op het uiteindelijke resultaat. In sommige gevallen blijft er een kleine beperking in het naar buiten draaien van de arm, dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de schouder stabieler is.

Invullen vragenlijsten

Vanuit landelijke richtlijnen wordt verwacht dat wij de voortgang van patiënten door middel van vragenlijsten monitoren. Deze vragenlijsten worden PROMS genoemd en hierop geeft u uw kwaliteit van leven of niveau van functioneren aan. Met deze vragenlijsten worden de uitkomsten van zorg vanuit uw perspectief vastgesteld. Daarom bent u reeds gevraagd om u aan te melden bij onze database. Via deze database zult u voor de operatie, drie maanden na de operatie en één jaar na de operatie een oproep ontvangen om deze vragenlijsten digitaal in te vullen.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Latarjet

Wij werken samen met:

Annatommie mc