Menu

Cuffrepair

Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Dit gewricht wordt bewogen door de spieren en pezen die er over de schouder heenlopen. Dit zijn o.a. de rotator cuff. De rotator cuff zijn vier spieren die voornamelijk zorgen voor de coördinatie van de kop in de kom. Bij een cuff ruptuur bevindt zich in één of meer van de vier schouderspieren rondom het schoudergewricht een scheur. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke (partiële) scheur of een complete scheur.

Een cuff ruptuur kan ontstaan na een val (traumatisch), maar ook spontaan op oudere leeftijd als de kwaliteit van de pees afgenomen is.

De operatie

Bij een cuffrepair is het doel om de gescheurde pees (of pezen) weer vast te zetten op de oorspronkelijke plek. Dit wordt gedaan met ankers die in de schouderkop worden geplaatst en waaraan hechtingen vast zitten om de pees (pezen) daarmee vast te hechten op de goede plaats. Dit kan via een kijkoperatie gebeuren, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk om het vast te hechten middels een open procedure. Voor de revalidatie maakt dit echter niet uit, aangezien in beide gevallen de pees (pezen) vast moeten groeien in 6-12 weken.

Tevens kan ervoor gekozen worden om gelijktijdig de bicepspees door te nemen of elders opnieuw vast te zetten. Dit kan met de operatie bicepstenotomie / bicepstenodese.

De operatie zal ongeveer 45-60 minuten duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade. Bij de kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg twee tot vier kleine openingen in de huid van ongeveer één centimeter. Via de eerste opening wordt een arthroscoop in het gewricht binnengebracht: een smalle buis van ongeveer vijf millimeter doorsnede, met daaraan een lichtvezelkabel en een minicamera. Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Via de buis wordt ook vloeistof in het gewricht gebracht. Daardoor zet de schouder wat uit en kan de orthopedisch chirurg een duidelijker beeld krijgen en makkelijker werken. De vloeistof wordt ook weer afgevoerd. Door de tweede huidopening kan de orthopedisch chirurg verschillende instrumenten invoeren zoals een kniptangetje, de botankers of hechtingen. Als de orthopedisch chirurg op verschillende plaatsen in de schouder moet zijn is het soms nodig om nog een huidopening te maken. Soms is het niet goed mogelijk om de ankers op de juiste plek te krijgen met een kijkoperatie of om de pezen weer goed terug te krijgen op hun plek. Dan zal er voor worden gekozen om de operatie “open” af te maken, dat wil zeggen dat u een groter litteken krijgt (6-8 cm).

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie.

Rookt u? In dat geval adviseren wij u met klem te stoppen met roken. Roken heeft een negatief effect op de wondgenezing en er is een groter risico op complicaties. Daarnaast heeft het ook een negatief effect op herstel van onderhuidse weefsels, zoals vastgroeien van de pezen die weer zijn terug gehecht. Als de pees niet vastgroeit zal deze opnieuw afscheuren. Door (liefst tijdig, vier tot acht weken voor de operatie) te stoppen met roken verkleint u deze risico’s aanzienlijk.

De opname duurt in principe één dag. U krijgt tijdens de opname een infuus in uw arm om medicatie toe te dienen. In de meeste gevallen krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Daarnaast krijgt u algehele narcose. Tijdens de operatie moet u nuchter zijn, dit is belangrijk om de risico’s van de narcose zo klein mogelijk te houden.

Na de operatie

Na de operatie heeft u een verband om de geopereerde schouder, welke 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. De arm kan nog verdoofd aanvoelen door de blokkade. Meestal komt het gevoel binnen 24 uur terug.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (twee tot vijf dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Annatommie mc. Na de operatie draagt u een sling gedurende zes weken en heeft u een beperkt oefenprogramma wat langzaam wordt opgebouwd onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Voor een goed herstel van de schouder is het erg belangrijk om de instructies van de orthopedisch chirurgen de fysiotherapeut op te volgen. Het is wel aan te raden een fysiotherapeut te kiezen die is gespecialiseerd in het behandelen en revalideren van schouders.

De wond is gehecht (ongeacht welk type operatie). Deze hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende de eerste dagen in te nemen, zodat u goed slaapt en goed kunt oefenen met de fysiotherapeut. Het is goed om de pijnstilling ook al te starten als de zenuwblokkade nog niet uitgewerkt is. Belangrijk is dat u met name in de eerste twee weken pijnvrij kunt oefenen met de fysiotherapeut. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. De meeste patiënten zijn grotendeels pijnvrij na zes weken. De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Er kan ook zwelling optreden van de elleboog en hand. Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om adequaat te handelen in noodsituaties en u het zelf veilig acht, dan kunt u na 6-8 weken het autorijden/fietsen weer hervatten, mogelijk ook in overleg met uw fysiotherapeut.

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Het uiteindelijke resultaat van de operatie is afhankelijk van de kwaliteit van de rotator cuff en conditie van het schoudergewricht. Er bestaat een kans op het opnieuw uitscheuren van de pees. Er bestaat een kleine kans op nabloedingen, zenuwletsel of infecties. Daarnaast bestaat er een kans dat u een postoperatieve stijve schouder krijgt. Deze gaat vaak binnen drie tot vier maanden vanzelf weer weg, echter kan het herstel hierdoor wel langer duren. Een stijve schouder heeft geen negatieve invloed op het uiteindelijke resultaat.

De eerste controle na de operatie is de wondcontrole twee weken postoperatief, er zal ook gekeken worden naar de functie van de schouder. Deze controle wordt verricht door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De volgende controle is 6-8 weken na de operatie bij de orthopedisch chirurg en daarna volgt nog een controle 3-4 maanden postoperatief. De uiteindelijke revalidatie zal echter ongeveer 6-8 maanden in beslag nemen.

Invullen vragenlijsten

Vanuit landelijke richtlijnen wordt verwacht dat wij de voortgang van patiënten door middel van vragenlijsten monitoren. Deze vragenlijsten worden PROMS genoemd en hierop geeft u uw kwaliteit van leven of niveau van functioneren aan. Met deze vragenlijsten worden de uitkomsten van zorg vanuit uw perspectief vastgesteld. Daarom bent u reeds gevraagd om u aan te melden bij onze database. Via deze database zult u voor de operatie, drie maanden na de operatie en één jaar na de operatie een oproep ontvangen om deze vragenlijsten digitaal in te vullen.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Cuffrepair

Wij werken samen met:

Annatommie mc