AC stabilisatie

Het acromioclaviculaire gewricht, ook wel het AC-gewricht genoemd, is de verbinding tussen het sleutelbeen (clavicula) en het acromion (een deel van schouderblad). Het AC-gewricht is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en de schoudergordel. Bij een AC luxatie gaat het sleutelbeen uit de kom van het schouderblad. (Een AC luxatie aan de schouder is dus iets anders dan een schouderluxatie of een schouder uit de kom.) Het AC gewricht kan operatief worden gestabiliseerd, dit noemen we een AC stabilisatie. 

Operatie AC stabilisatie

Het AC gewricht kan worden gestabiliseerd met behulp van een band van synthetisch hechtmateriaal. De orthopedisch chirurg maakt een huidsnede aan de voorzijde van de schouder. Het AC gewricht wordt vrijgelegd van omliggende weefsels. Ongeveer 6-8 mm van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen wordt verwijderd, omdat dit vaak beschadigd is door het ongeval. Hierna wordt de botpunt aan de voorzijde van de schouder vrijgelegd (het coracoid). De hechtband wordt om deze botpunt heen gelegd en daarna om het uiteinde van het sleutelbeen heen. Hierdoor kan het sleutelbeen naar beneden worden getrokken, zodat het sleutelbeen weer stabiel is. De band wordt met een schroef aan het sleutelbeen vastgezet.

De operatie duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur. Het doel van de operatie is de luxatie op te heffen en het sleutelbeen weer stabiel te maken.

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Er bestaat een kleine kans op een nabloeding, zenuwletsel, een wondgenezingsprobleem of een infectie. Ook kunnen er problemen met de stabilisatie ontstaan (bijv dat de band of de schroef los laat). Daarnaast bestaat er een kans dat u na de operatie een stijve schouder krijgt (frozen shoulder). Deze gaat vaak binnen 3-4 maanden vanzelf weer weg, echter kan het herstel hierdoor wel langer duren. Een stijve schouder heeft geen negatieve invloed op het uiteindelijke resultaat. Soms komt het sleutelbeen toch weer een beetje omhoog, dit kan geen kwaad.

Voor de operatie en opname

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie.

De opname duurt in principe één dag. U krijgt tijdens de opname een infuus in uw arm om medicatie toe te dienen. In de meeste gevallen krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Daarnaast krijgt u algehele narcose. Tijdens de operatie moet u nuchter zijn, dit is belangrijk om de risico’s van de narcose zo klein mogelijk te houden.

Na de operatie heeft u een verband om de geopereerde schouder, welke 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. De arm kan nog verdoofd aanvoelen door de blokkade. Meestal komt het gevoel binnen 24 uur terug. De sling draagt u in principe twee weken.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (2-5 dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Annatommie mc.

De wond is gehecht. Deze hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende de eerste dagen in te nemen, zodat u goed slaapt en goed kunt oefenen met de fysiotherapeut. Belangrijk is dat u met name in de eerst twee weken pijnvrij kunt oefenen met de fysiotherapeut. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. De meeste patiënten zijn grotendeels pijnvrij na zes weken. De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Er kan ook zwelling optreden van de elleboog en hand. Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om adequaat te handelen in noodsituaties en u het zelf veilig acht, dan kunt u na zes tot acht weken het autorijden/fietsen weer hervatten, mogelijk ook in overleg met uw fysiotherapeut.

De eerste controle na de operatie is de wondcontrole twee weken postoperatief, er zal tevens gekeken worden naar de functie van de schouder. Deze controle wordt verricht door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De volgende controle is zes tot weken na de operatie bij de physician assistant of de orthopedisch chirurg.  Indien de schouder hier goed beweeglijk is, is verdere controle meestal niet meer nodig. De uiteindelijke revalidatie zal echter ongeveer drie tot zes maanden in beslag nemen.

John Meijer


‘’Ik ben nu zes maanden geleden geopereerd en mijn bewegingsvrijheid is terug. Ik ben er zo goed uitgekomen en ik kan weer fietsen!’’

– John Meijer over zijn AC stabilisatie. Lees hier zijn verhaal.