Menu

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er, afhankelijk van waar de hernia zit, pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan. In uitzonderlijke gevallen kan druk op het ruggenmerg ontstaan waardoor soms ernstige uitvalsverschijnselen kunnen ontstaan. De meeste hernia’s komen voor in de onderrug (de lumbale wervelkolom), dan kan, afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten, een lumbale hernia operatie uitkomst bieden bij zo’n rughernia. Dit is een operatie door een hernia in de onderrug. De indicatie voor een operatie wordt gesteld in het overleg tussen de orthopedisch chirurg en de patiënt.

Lumbale hernia operatie

De chirurg maakt eerst een kleine huidinsnijding (incisie) over of net naast de doornuitsteeksels van de wervelkolom. Vervolgens worden de spieren een beetje opzij geschoven. Zo komen de wervels vrij te liggen. Daarna opent de chirurg het kanaal waarin de zenuwen verlopen door een deel van het ligamentum flavum, dat de wervels verbindt te verwijderen. Dit wordt flavectomie genoemd. Soms moet ook een randje bot van de wervel worden verwijderd voor de toegang. Daarna wordt de beknelde zenuw wortel opgezocht, waaronder vervolgens de hernia tevoorschijn komt. Het uitpuilende weefsel wordt verwijderd waardoor voldoende ruimte wordt gemaakt voor de zenuwwortel. De druk is nu van de zenuw weggenomen. De chirurg brengt de spieren weer op hun plaats en hecht de wond.

De lumbale hernia operatie duurt ongeveer 40 minuten.

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Er bestaat een kleine kans (minder dan 1%) op wat lekkage in het ruggenmerg vocht (liquor cerebrospinalis). In het algemeen droogt dit vanzelf weer op. Soms is het nodig hiervoor iets langer bedrust te houden. Verder bestaat een kleine kans (ongeveer 1%) op een vertraging in de genezing van de wond, eventueel door een ontsteking. Daarvoor moet soms na de operatie antibiotica worden gegeven, in uitzonderlijke gevallen moet de wond operatief worden gereinigd.

Voor de operatie en opname

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie.

De opname duurt in principe 1 dag. Dat wil zeggen, dat u de nacht na de operatie in de kliniek verblijft en in de loop van de ochtend naar huis gaat.

Na de operatie moet u zo snel mogelijk weer in beweging komen en zelfstandig gaan functioneren. U zult merken dat de pijn in het been al snel is afgenomen of verdwenen. De rug zal nog gevoelig zijn, daarvoor krijgt u pijnstillers. Neem die ook volgens het voorschrift, het is belangrijk dat u actief bent en daarbij kunnen pijnstillers helpen. U moet tillen en extreme rotatie bewegingen vermijden tot 6 weken na de ingreep. Veel bewegen zoals wandelen is zeker toegestaan en zelfs verstandig.

In de eerste weken na de operatie krijgt u geen fysiotherapie. U moet zelf de activiteiten opvoeren, op geleide van uw klachten.

De dag na het ontslag uit de kliniek kan de pleister worden verwijderd en mag u douchen. De hechting lost spontaan op, deze hoeft niet te worden verwijderd.

Actief leven, wandelen, niet tillen of de rug extreem roteren gedurende de eerste 6 weken. Gebruik uw pijnstillers volgens voorschrift om zo gemakkelijk mogelijk te kunnen bewegen.

De eerste controle wordt afgesproken voor 6-8 weken na de operatie.

De wervelkolomchirurgie bij Annatommie mc is altijd verzekerd. Annatommie mc heeft (nog) niet bij alle zorgverzekeraars een contract afgesloten voor de wervelkolomchirurgie.  Lees er hier meer over.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Lumbale hernia operatie

Wij werken samen met:

Annatommie mc