
Stenose betekent vernauwing. Bij een wervel kanaalstenose is sprake van een vernauwing van het kanaal waardoor het ruggenmerg, en de daarvan afsplitsende zenuwen, verlopen. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij meestal pijn in de benen optreedt, vooral bij langer lopen. Gaan zitten verlicht de pijn meestal snel. De vernauwing treedt meestal op bij wat oudere mensen (boven de 60) en ontstaat als onderdeel van het verouderingsproces van de tussenwervelschijven en de kleine gewrichtjes in de rug. Dit is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt, al verschilt de mate waarin het optreedt per persoon, en daarmee ok de klachten. Door dit proces kan het bot rond de zenuwen wat verdikt raken, ook kan de tussenwervelschijf wat gaan uitpuilen in de richting van het kanaal waarin de zenuwen verlopen.
Kanaalstenose operatie
Bij de Kanaalstenose operatie verwijdert de orthopedisch chirurg het dakje van het wervelkanaal om de ruggenmergzenuwen weer ruimte te geven.
De duur van de operatie hangt af van de ernst en de uitgebreidheid van het probleem en kan variëren van 45 minuten tot anderhalf uur.
Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Er bestaat een kleine kans op lekkage van ruggenmerg vocht , ook kan bij iedere operatie een stoornis van de wondgenezing of een wondinfectie ontstaan. Dit is in het algemeen goed te behandelen, soms in het daarbij nodig de operatie wond ts spoelen, waarna enkele weken antibiotica moet worden gebruikt. De kans hierop is vrij klein en bedraagt minder dan 1 %.
Voor de operatie en opname
Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie.
De opname duurt, bij ongestoord beloop, in principe één tot maximaal 3 dagen.
Na de operatie is de bedoeling dat u zo snel mogelijk weer zelfstandig gaat functioneren. Al snel kunt u het bed weer uit en zelfstandig mobiliseren. Daarbij krijgt u tijdens de opname hulp van de fysiotherapeut. Het is in uw belang om zo actief mogelijk te zijn en de kliniek te verlaten.
De bedoeling is dat u zo actief mogelijk zelf gaat bewegen, in principe mag alles wat u voor de operatie ook deed, snel weer worden gedaan. Indien nodig wordt fysiotherapie voorgeschreven.
In het algemeen zult u bij thuiskomst direct kunnen douchen, de pleister kan na enkele dagen worden verwijderd of valt er spontaan af. Als de wond vocht blijft produceren na enkele dagen vragen wij u contact op te nemen met de kliniek.
Douchen, lopen (ook trappen) en veel bewegen zijn al direct toegestaan. Wij adviseren u om te zorgen voor veel afwisseling en vooral niet te lang te zitten, in het begin niet langer dan een half uur aan een stuk, later kan dit worden opgevoerd op geleide van de klachten.
Bij ontslag uit de kliniek krijgt u afspraken voor controle mee. Vaak zult u na 1-2 weken worden gebeld door de dokter om te vragen hoe het gaat, en komt u na 6-8 weken voor controle. Als het nodig is zullen afspraken voor een eerdere controle worden gemaakt.
De wervelkolomchirurgie bij Annatommie mc is altijd verzekerd. Annatommie mc heeft (nog) niet bij alle zorgverzekeraars een contract afgesloten voor de wervelkolomchirurgie. Lees er hier meer over.