Menu
page_header_img

Een operatie bij Annatommie mc

operatie annatommieWanneer een niet-operatieve behandeling voor uw klacht niet volstaat, dan zal in overleg met onze specialisten worden besloten u te opereren. Onze orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in het opereren aan de volgende gewrichten: knie, heup, schouder, voet-en enkel. Wanneer er wordt besloten te opereren, dan maken wij een afspraak met u op onze operatielocatie in Utrecht of Amstelveen.

Omdat wij geen hartbewaking en intensive care hebben, kunnen wij helaas niet iedereen opereren. U kunt voor een operatie bij ons niet terecht met:

 • slaapapneu, wanneer u slaapt met een masker;
 • een actuele of recente permanente hartritmestoornis;
 • andere medische indicaties te beoordelen door de anesthesist.

Voor de operatie

Preoperatieve screening

Nadat u samen met de orthopedisch chirurg tot een operatie heeft besloten, krijgt u van de doktersassistente informatie over deze operatie. Voordat u geopereerd kunt worden moet er een preoperatieve screening plaats vinden door een anesthesiemedewerker of een anesthesioloog.  In voorbereiding op deze screening krijgt u een vragenlijst van de doktersassistente, voor uw eigen veiligheid vragen we u om deze vragenlijst volledig en naar waarheid in te vullen. De doktersassistente zal ook een bloeddrukmeting bij u doen.  Als u denkt zwanger te zijn, verzoeken wij u dit tijdig aan te geven. Vervolgens neemt een medewerker van de Preoperatieve Screening (POS) contact met u op voor de vervolg actie.

 • Op basis van de ingevulde vragenlijst, ingreep en/of uw medicijngebruik zijn dit de vervolgstappen:
  U krijgt een telefonisch consult waarin de ingevulde vragenlijst besproken wordt en waarin u de benodigde informatie krijgt met betrekking tot de anesthesie en zal er een afspraak gemaakt worden over de vorm van de anesthesie. Onderaan deze pagina vindt u de diverse soorten vormen van anesthesie. Annatommie mc volgt hiermee de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Op de dag van de operatie zal er nog een lichamelijke controle (van het hart en de longen) plaats vinden door de POS medewerker of de anesthesioloog.

Of:

 • U krijgt een afspraak om langs te komen op het preoperatieve spreekuur in Utrecht. Tijdens deze afspraak wordt de vragenlijst met u doorgenomen. Op basis van de ingreep en/of uw medicatiegebruik kan aanvullend bloed- of cardiologisch onderzoek nodig zijn. Indien nodig worden er extra vragen gesteld en onderzoek verricht aan de luchtwegen, het hart, de longen en wordt er gekeken naar het openen van uw mond en uw gebit.

Wanneer u zelf de behoefte heeft om langs te komen op het POS spreekuur dan bent u vanzelfsprekend van harte welkom, u kunt dit aangeven tijdens het telefonisch consult.
Zowel in het telefonisch consult als op het spreekuur van de POS krijgt u uitleg over de verschillende vormen van anesthesie en de voor- en nadelen, inclusief de risico’s. Uiteindelijk zal in overleg met u de beslissing worden genomen welke vorm van verdoving het meest passend is.

Planning

Nadat u met uw orthopeed heeft besloten tot een operatie, krijgt u van de poli-assistente een vragenlijst voor de anesthesie. Deze is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Wij verzoeken u met klem om deze vragenlijst volledig in te vullen. Op basis van uw antwoorden besluiten de orthopedisch chirurg en de anesthesist welke vorm van verdoving passend is. Wanneer de anesthesist op grond van uw antwoorden een verhoogd risico constateert, nemen wij contact met op en zult u worden doorverwezen naar een regulier ziekenhuis.

Als de preoperatieve screening is voldaan, dan maakt u met het bureau opname OK planning een afspraak voor de operatie. U krijgt de informatie over de operatie en het recept of de recepten voor de benodigde medicatie mee. Vertel het ons wanneer u allergisch bent voor de voorgeschreven medicijnen, dan kunnen wij een alternatief zoeken. Een paar dagen voor de operatie krijgt u een e-mail en een brief met het tijdstip van de operatie. Voor vragen over de planning of de operatie kunt u contact opnemen met het bureau opname OK planning op 088 022 0611.

Instructie fysiotherapie

De orthopedisch chirurg of assistente zullen aangeven of u krukken nodig heeft. Wanneer u krukken nodig heeft, kunt u deze regelen bij een http://www.thuiszorgwinkel.nl/ bij u in de buurt. Wij raden u aan om dit te doen voor uw bezoek aan de fysiotherapeut. Voor de meeste ingrepen krijgt u voor de operatie instructies van onze fysiotherapeuten. Wanneer u een operatie krijgt voor een heup- of knie prothese dan zal deze afspraak gecombineerd worden met het bezoek aan de POS in Utrecht. Bij de overige ingrepen krijgt u de instructies op de dag van de ingreep, na de operatie. De fysiotherapeut zal met u het revalidatie traject doornemen en u helpen met praktische zaken zoals het afstellen van uw krukken en loopinstructies. Een belangrijk onderdeel is het uitvoeren van compensatieoefeningen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld spieren trainen die ervoor kunnen zorgen dat u na de operatie sneller of gemakkelijker herstelt. Deze instructies van de fysiotherapeut biedt Annatommie mc u geheel kosteloos aan.

Voorbereiding

Omdat u na de narcose nog een tijdje minder scherp bent dan normaal, mag u niet zelf naar huis rijden. Daarnaast moet er de eerste 24 uur na de operatie iemand bij u zijn. Ook bent u de eerste dagen niet erg mobiel. Het is dus belangrijk dat u vervoer vanaf de operatielocatie naar huis regelt, iemand die de eerste 24 uur bij u is en wat hulp voor de eerste dagen. Mocht u hier behoefte aan hebben maar het niet zelf kunnen regelen dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Mogelijk komt u in aanmerking voor thuiszorg of een zorghotel.

Checklist

Voorbereidingen thuis

 • Regel alvast vervoer en een begeleider en hulp voor de eerste dagen na uw ontslag.
 • Leen indien gewenst een toiletverhoger bij de thuiszorgwinkel.
 • Na sommige operaties is het wenselijk om uw bed hoog te zetten, zodat u niet te diep hoeft te buigen. U kunt hiervoor bij de thuiszorgwinkel blokken lenen.
 • Voorkom uitglijden: haal losse kleedjes weg en leg een anti-slipmat in de douche.
 • Het doen van boodschappen of het huishouden kan problemen opleveren. Zorg in dat geval voor mantelzorg of vraag via de gemeente thuiszorg aan.
 • Voor krukken of een looprekje bent u zelf verantwoordelijk. Deze kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel.
 • Een eventuele opname in een zorghotel na uw operatie dient u zelf te regelen.
 • U kunt eventueel al fysiotherapie regelen voor tijdens uw revalidatie.

Vergeet niet:

 • uw nagellak, kunstnagels, make-up en eventuele sieraden (waaronder piercings) te verwijderen.
 • uw krukken mee te nemen.
 • een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek mee te nemen.
 • uw thuismedicatie mee te nemen.

Verder:

 • is het tijdens de operatie dragen van sieraden, een horloge of piercings niet toegestaan. Wij adviseren u dit soort eigendommen thuis te laten.
 • kunt u tijdens de operatie geen bril of contactlenzen dragen. Het is daarom verstandig om een doosje mee te nemen waarin u de bril of contactlenzen kunt opbergen. Dit doosje kunt u dan vlak voor de operatie afgeven.
 • dient u een eventueel kunstgebit of gehoorapparaat kort voor de operatie te verwijderen.
 • raden wij u aan om makkelijk zittende kleding te dragen en platte schoenen (geen slippers of sloffen) mee te nemen.

Nuchter

Voor uw operatie is het belangrijk dat u nuchter bent. Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. Een lege maag voorkomt dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de luchtpijp en de longen terechtkomt. Ook voor een ruggenprik of andere plaatselijke verdoving moet u nuchter blijven.

Indien u morgen voor 13:00 uur geopereerd wordt:

 • Mag u alleen vanavond nog eten.

U mag tot twee uur voor uw operatie:

 • een glas water, of
 • een kop thee of koffie zonder melk. U mag absoluut geen melkproducten (kaas, yoghurt, kwark etc.) consumeren.

Indien u morgen na 13:00 uur geopereerd wordt:

 • Mag u morgen tot 07:00 uur een licht ontbijt, bestaande uit twee beschuitjes of twee stuks toast met jam eten.

U mag tot twee uur voor uw operatie:

 • een glas water, of
 • een kop thee of koffie zonder melk. U mag absoluut geen melkproducten (kaas, yoghurt, kwark etc.) consumeren.

Binnen twee uur voor uw operatie mag u ook niets meer drinken.

Let op:

 • zeven dagen voor uw operatie mag u geen drugs meer gebruiken;
 • drie dagen voor uw operatie mag u geen alcohol meer drinken;
 • drie dagen voor uw operatie mag u geen nicotine houdende producten zoals sigaretten of nicotinepleisters gebruiken.

De operatie

De operatie

Bij Annatommie mc voeren wij op een veilige manier operaties uit. De anesthesie kan gedeeltelijk/plaatselijk of volledig zijn en zal worden toegediend door de anesthesist. Er is slechts een heel beperkt risico op complicaties. U wordt een uur voor de operatie ontvangen op de operatie locatie. Voor de operatie ziet u de orthopedisch chirurg, die de te opereren plaats markeert.

Na de operatie wordt u vanaf de operatietafel in een bed gelegd en naar de uitslaapkamer gebracht. Wanneer u wakker wordt, kan het zijn dat u misselijk bent van de verdoving. Blijf zo rustig mogelijk en doezel verder tot u uitgeslapen bent. Wanneer uw ademhaling en bloeddruk normaal zijn en u zich goed voelt, mag u naar de afdeling terug. Dan krijgt u iets te eten en drinken. De orthopedisch chirurg die u heeft geopereerd komt langs en bespreekt met u hoe de operatie is verlopen. Als u blijft slapen dan overnacht u samen met de andere patiënten op de uitslaapkamer.

Anesthesie

De verdoving die nodig is voor een operatie wordt anesthesie genoemd. De anesthesie helpt u de operatie goed door te komen; u voelt geen pijn en u merkt niets van de operatie. De anesthesie kan gedeeltelijk/plaatselijk of volledig zijn en zal worden toegediend door de anesthesist. Hij of zij is een medisch specialist en zorgt niet alleen voor de anesthesie, maar ook voor de bestrijding van pijn en andere ongemakken en voor de verdere zorg rondom uw operatie. De anesthesist beoordeelt samen met de preoperatieve screeners onder welke omstandigheden u het beste de operatie kunt ondergaan. Hierbij wordt rekening gehouden met uw algemene gezondheid en de omvang van de ingreep. Tijdens en na de operatie worden al uw belangrijke lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk en hartslag door elektronische apparatuur bewaakt. De anesthesist kan zo voortdurend de anesthesie monitoren en eventueel bijstellen. Er bestaan verschillende soorten anesthesie. De meeste toegepaste vormen binnen Annatommie mc worden hieronder uitgelegd.

algehele anesthesie (narcose)
Dit houdt in dat u in slaap wordt gehouden tijdens de ingreep. U bent niet bij kennis. U voelt geen pijn en kunt zich na afloop niets herinneren van de ingreep. Vlak voor de operatie krijgt u plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje om uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. De bloeddruk wordt aan de arm gemeten met een band die zich regelmatig opblaast. Dit kan even een vervelend gevoel geven. Via een infuusnaald in uw arm wordt een narcosemiddel toegediend. U krijgt een kapje op uw neus en mond waardoor extra zuurstof wordt gegeven. U valt vervolgens in slaap en maakt niets meer mee van de behandeling. Het helpt om aan iets moois te denken voor u in slaap valt. Hierdoor droomt u prettiger, slaapt u rustiger en wordt u meer ontspannen wakker. Soms wordt een buisje (tube) in de luchtpijp gebracht, maar meestal wordt een zogenaamd larynxmasker in de mond ingebracht. Dit is een plastic kunstmond welke voor de luchtpijp in de keel wordt geplaatst en waardoor u dan wordt beademd. Omdat de anesthesist een groot aantal verschillende narcosemiddelen ter beschikking heeft, kan de narcose voor u precies op maat worden samengesteld. Om die reden is het ook belangrijk dat wij uw gewicht en lengte weten. Bij de bepaling van de anesthesie wordt er rekening gehouden met uw conditie, de ernst van de ingreep en de duur van de operatie.

Regionale anesthesie
Deze vorm van anesthesie verdooft een deel van uw lichaam en wordt altijd door de anesthesist toegediend. Door een verdovingsmiddel rond een zenuw te spuiten, worden zenuwen of zenuwbanen tijdelijk uitgeschakeld. De plaats van de operatie wordt hiermee dus tijdelijk gevoelloos gemaakt. Het verdovingsmiddel kan op verschillende plaatsen worden toegediend. Bijvoorbeeld tussen twee werveluitsteeksels van de wervelkolom, de zogenaamde ruggenprik (spinale anesthesie). Hierdoor wordt het onderste gedeelte van uw lichaam ongevoelig en bewegingsloos. De regionale anesthesie wordt vlak voor de operatie op de operatiekamer bij u toegepast. Een andere mogelijkheid is om de verdoving in de oksel of de hals toe te dienen. Hierdoor wordt het verdoofde en het grootste deel van de arm of het been gevoelloos en slap (plexus anesthesie). Een echo wordt gebruikt om de juiste locatie te vinden. U voelt hier niets van. Bij regionale anesthesie worden de zenuwen die op pijn reageren tijdelijk uitgeschakeld. Voordat dit gebeurt, zal eerst de huid worden verdoofd. Vervolgens wordt met een andere naald de diepere regio verdoofd. Dit geeft vaak een ietwat prikkelend gevoel. Na het ‘zetten’ van de verdoving treedt deze geleidelijk in. U krijgt een warm gevoel dat soms gepaard gaat met wat tintelingen. Ook voelt u dat de verdoofde regio zwaarder wordt en vervolgens verdoofd raakt. De anesthesist zal voor de start van de operatie bij u controleren of de verdoving gelukt is. Verder is het bij regionale anesthesie normaal dat u blijft voelen dat u wordt aangeraakt, dit mag echter geen pijn doen. Het geeft enkel een dof gevoel. U hoeft niet bang te zijn dat u iets van de operatie ziet. Het te opereren gebied wordt met steriele doeken afgedekt. Bij een kijkoperatie bestaat de mogelijkheid om op de monitor mee te kijken. Wanneer u er tegenop ziet om wakker te zijn, dan kunt u altijd vragen om een licht slaapmiddel. Hierdoor merkt u vrijwel niets van de behandeling. Als de verdoving ongeveer anderhalf tot drie uur na de ingreep weer volledig is uitgewerkt, verkrijgt u weer de normale kracht en beheersing over uw spieren. Belangrijk is dat u de controle weer volledig terugkrijgt over uw spieren en zelfstandig naar het toilet kunt gaan. Voordat u dit weer kunt mag u verpleegafdeling niet verlaten. Na een ruggenprik kan bij het rechtop zitten soms hoofdpijn ontstaan. Deze verdwijnt vrijwel meteen bij het gaan liggen. Blijft de hoofdpijn aanwezig kunt u altijd contact opnemen met ons voor overleg.

Plaatselijke verdoving
Deze vorm van anesthesie wordt toegepast bij een klein aantal orthopedische ingrepen. Denk daarbij aan ingrepen aan vingers en tenen. De plaatselijke verdoving is de meest eenvoudige vorm van anesthesie en wordt veelal door de chirurg zelf toegepast. Dit gebeurt met één of meerdere injecties rondom de plaats van de operatie en zorgen ervoor dat een klein gebied gevoelloos wordt. Tijdens deze vorm van verdoving blijft u altijd geheel bij kennis. Vaak wordt er bij u een zuurstof- en bloeddrukmeter aangesloten om uw vitale functies te blijven controleren. De verdoving werkt snel. U blijft voelen dat er iets gebeurt, maar dit zal enkel een dof of stomp gevoel opleveren.

Welke anesthesie krijgt u?
Bij medische ingrepen zijn dus verschillende vormen of combinaties van verdoving (anesthesie) mogelijk. Toch zijn niet alle vormen bij alle operatieve ingrepen mogelijk. De anesthesist bepaalt dan ook samen met u de soort anesthesie die u krijgt toegediend. Dit is afhankelijk van de aard en de ernst van de ingreep, het lichaamsdeel dat wordt geopereerd, uw algemene gezondheid en persoonlijke voorkeur. Ook de tijdsduur van de operatie speelt een rol, evenals uw leeftijd en uw geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Vaak wordt de vorm van anesthesie al op het preoperatieve spreekuur met u afgesproken, toch kan de anesthesist op de dag van operatie anders besluiten. Mocht dit het geval zijn, dan zal de anesthesist met u de reden van verandering bespreken. Wij vragen hiervoor uw begrip, omdat dit vaak met de veiligheid rondom uw operatie te maken heeft. U kunt zelf op de dag van de operatie nog terugkomen op een eerder door u genomen besluit omtrent de verdoving; bespreek dit met de anesthesist. Hij of zij komt voor de ingreep altijd bij u langs om de laatste controles uit te voeren en uw vragen te beantwoorden.

Naar huis

Bij een dagopname mag u naar huis als u zich goed voelt en kunt zitten, lopen en plassen. Blijft u slapen dan mag u in de loop van de ochtend naar huis. Overleg met uw behandelend arts wanneer u weer mag gaan rijden. Zeker de eerste 48 uur na de narcose mag u niet zelf rijden.

rating logo

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

Wij werken samen met:

Annatommie mc