Menu

Knieprothese operatie

Bij Annatommie mc kunt u terecht voor een knieprothese operatie. Wanneer u te veel last heeft van artrose aan de knie (slijtage), pijn, bewegingsbeperkingen of verstijving van uw knie en er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn, kunt u samen met uw behandelend arts besluiten om een knieprothese te plaatsen. Hier vindt u informatie over het plaatsen van een nieuwe knie.

Waarom een knieprothese?

U heeft veel pijn aan uw knie bij lang staan, lopen en vooral traplopen. Of u kunt uw knie niet meer goed bewegen. De klachten zijn vaak het gevolg van ernstige slijtage van het kraakbeen door artrose aan de knie, breuken in het verleden, een scheve knie, reuma of stofwisselings- of kraakbeen-ziekten. Met een nieuwe knie krijgt u meer bewegingsvrijheid en daarmee een hogere kwaliteit van leven. Een knieprothese is een knie van kunstmateriaal, ontworpen om de functie van een normale knie zo goed mogelijk na te bootsen.

Vermindert de pijn in uw knie gewricht.

Herstelt functieverlies of bewegingsbeperkingen.

Corrigeert eventuele anatomische afwijkingen van de knie.

Het kan wel zijn dat u na de operatie uw knie met de prothese niet meer zo ver kunt buigen als dat u kon. Ook kunt u de nieuwe knie beter niet te zwaar belasten. Over het algemeen blijft een kunstknie langer dan 15 jaar goed functioneren. Hoe lang uw knieprothese mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw lichamelijke conditie, uw gewicht en de belasting van uw knie. Door zware belasting kan uw knie dus eerder aan vervanging toe zijn.

De knieprothese operatie

Dankzij de kunstknie (een knieprothese) hebben inmiddels miljoenen mensen over de hele wereld een beter en actiever leven gekregen en kunnen zij weer volop meedoen in de samenleving. Meer dan 90% van de mensen met een nieuwe knie is na het krijgen van een prothese de vervelende pijn kwijt en heeft een betere beweeglijkheid van de knie. Deze behandeling wordt daarom erg veel uitgevoerd, zo ook bij Annatommie mc.

Het implanteren van een knieprothese betekent dat de uiteinden van het dijbeen, het scheenbeen en indien nodig, de achterkant van de knieschijf worden vervangen door een prothese. Knieprotheses zijn speciaal ontworpen om de anatomie van de knie zo dicht mogelijk te benaderen. Binnen Annatommie mc staat een ervaren team van specialisten voor u klaar, met de beschikking over de meest geavanceerde operatiekamers en beste prothesematerialen.

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in de knieprothese operatie

Meer te weten komen over een knieprothese operatie?
Woon één voorlichtingsavond bij waar onze specialisten spreken.

Hoe verloopt een knieprothese operatie?

1. Vrijmaken van de oppervlakken

De knie wordt aan de voorzijde van de knie geopend en gebogen. Om beide gewrichtsoppervlakken goed in beeld te brengen en de kunstknie goed te kunnen plaatsen, worden beide menisci, de voorste kruisband en eventuele botuitsteeksels (osteofyten) verwijderd.

2. Gewrichtsoppervlakken prepareren voor het implantaat

Om het bot goed voor te bereiden voor plaatsing van de kunstknie, wordt een speciale pasvorm gebruikt. De botdelen worden zo precies gezaagd, dat de prothese direct goed past wanneer deze wordt geplaatst. Na het laatste stuk zagen en boren, wordt eerst een testprothese geplaatst. Dit dient de optimale positie en de exacte maat van de prothese te bepalen en dit dient ter controle van alle zaagsneden. Deze stap is erg belangrijk en bepalend voor de uiteindelijke mobiliteit en stabiliteit van de knie.

3. Plaatsing van de knieprothese

De testprothese wordt verwijderd en de uiteindelijke delen worden geïmplanteerd. Afhankelijk van de botkwaliteit en de specifieke situatie wordt het implantaat met of zonder cement vastgezet. Na het plaatsten van een kunststof schijf tussen beide metalen delen van het implantaat, voert de chirurg een mobiliteitstest uit. Voor de operatie krijgt u antibiotica om de kans op infecties te verkleinen.

4. Controle foto

Wanneer de nieuwe knie geplaatst is, wordt de wond met hechtingen dichtgemaakt en wordt er een zwachtel en een drukverband aangelegd. Er wordt een röntgenfoto gemaakt ter controle van de plaatsing van de prothese.

Bekijk hier een korte animatievideo over het plaatsen van een knieprothese

Wat is het doel van het plaatsen van een knieprothese?

Het verminderen van pijn en verbeteren van kwaliteit van leven.

Eventuele vergroeiingen corrigeren, bijvoorbeeld o-benen of x-benen.

Eventueel functieverlies van uw knie herstellen.

Welke soort(en) knieprothese gebruikt Annatommie mc?

Bij Annatommie mc worden alleen protheses gebruikt die van de hoogste kwaliteit zijn en waarvan bekend is dat ze lang meegaan. De knieprotheses die Annatommie mc gebruikt worden geleverd door de firma Smith & Nephew.  Smith and Nephew is al vele jaren toonaangevend binnen de prothesiologie en is continu bezig met het vernieuwen en verbeteren van haar producten. De soort en uitgebreidheid van de artrose bepaalt de prothese die het meest geschikt is voor u.

Totale knieprothese
Er zijn totale knieprotheses die uw gehele knie gewricht vervangen. Deze bestaat uit twee delen, een half cirkelvormig deel dat aan uw bovenbeen wordt gemaakt en een vlak deel wat aan uw onderbeen wordt bevestigd. De prothese kan aan uw dijbeen en onderbeen worden bevestigd met cement of door de prothese in te laten groeien. Bij Annatommie mc gebruiken we de GENESSIS II® (MRK) van Smith & Nephew®. Deze protheses worden wereldwijd gebruikt en goed geëvalueerd.

Patiënt Specifiek Instrumentarium (PSI)

Sinds 2015 werkt Annatommie mc ook met de nieuwe methode voor het plaatsen van een knieprothese, de zogeheten PSI-methode. PSI staat voor ‘Personal Specific Instrumentation’, dat je zou kunnen vertalen als ‘Patiënt Specifiek Instrumentarium’. De instrumenten die worden gebruikt, zijn namelijk specifiek op maat gemaakt voor de te opereren patiënt. Het is dus geen ander soort knieprothese, maar de instrumenten die gebruikt worden zijn anders en zorgen daarmee voor maatwerk.

Hoe verloopt de revalidatie bij een knieprothese operatie?

De eerste twee weken na de knieprothese operatie

Na uw knieprothese operatie begint direct de revalidatie. U gaat zelf aan de slag met de geadviseerde oefeningen voor de eerste fase. Na vier tot vijf dagen na uw ontslag uit de kliniek komt u bij een van de fysiotherapeuten van Annatommie mc, waar de eerste controle plaatsvindt en u samen uw persoonlijk doelen en verwachtingen bespreekt. Dit kan bij al onze vestigingen. Als het niet mogelijk is om naar Annatommie mc te gaan, kan er gekeken worden naar de mogelijkheid voor een bezoek aan huis in de eerste weken na uw operatie. De eerste twee weken start u de revalidatie bij een fysiotherapeut van Annatommie mc. Alleen op deze manier kunnen wij u een optimale start van de revalidatie geven. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om uw gehele revalidatie bij onze fysiotherapeuten te doorlopen.

Na de eerste twee weken

Tijdens de revalidatie ziet u twee tot drie keer per week de fysiotherapeut en oefent u daarnaast thuis. De eerste periode van de revalidatie zal met name gericht zijn op het kunnen functioneren in het dagelijks leven. U mag pas weer autorijden als u zonder krukken loopt, gemiddeld duurt dit zes weken. Licht lichamelijk werk kunt u waarschijnlijk na zes tot acht weken weer oppakken. Zorg hierin voor een goede opbouw. Bij zwaarder lichamelijk werk kan dit zes tot twaalf maanden duren. Zwaar lichamelijk werk is voor het herstel en de duurzaamheid van de prothese vaak niet wenselijk. Bespreek dit daarom goed met de orthopedisch chirurg voordat u dit hervat. De totale revalidatie duurt gemiddeld negen tot twaalf maanden. Let op: deze informatie is een indicatie. Het herstel is erg persoonsgebonden en afhankelijk van vele factoren.

Fysionetwerk Annatommie mc

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat tijdens uw revalidatie goed wordt samengewerkt tussen de fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en de patiënt. Omdat wij deze verschillende disciplines samen onder één dak aanbieden, is het een voordeel als u bij een fysiotherapeut van Annatommie mc revalideert. Dit kan bij al onze vestigingen. Mocht dit voor u niet mogelijk zijn, dan kunt u gebruik maken van het fysionetwerk van Annatommie mc. Indien u zelf al een eigen fysiotherapeut heeft en u graag daar revalideert, kan dit ook. Als u besluit niet bij Annatommie mc te revalideren, zorgen wij na de eerste twee weken voor een goede overdracht.

Wat zijn de leefregels na het plaatsen van knieprothese operatie?

Het is goed om te realiseren dat u na de knieprothese operatie niet direct weer alles kunt. U zult moeten herstellen van de operatie en zich aan enkele leefregels moeten houden. Dit advies is afhankelijk van de gekozen operatietechniek. In de eerste zes weken moet het weefsel rondom de nieuwe knie de kans krijgen om goed te herstellen. Vermijd daarom zoveel mogelijk verkeerde bewegingen en een te hoge belasting. U wordt door ons uitgebreid geïnstrueerd over de leefwijze die uw nieuwe kniegewricht ten goede komt.

Ervaringen van onze patiënten met een knieprothese

Patiëntervaring Peter van Beest

De pijn is helemaal weg!

Denkt u na over een knieprothese?
Lees meer over Annatommie mc

Meest gestelde vragen bij het ondergaan van een knieprothese operatie

Hoe oud moet ik zijn om een knieprothese te krijgen?

Uw mate van invaliditeit bepaalt of u aan een prothese toe bent, in uitzonderlijke gevallen kunnen protheses ook bij relatief jonge patiënten worden geplaatst. Ter illustratie: in 2016 werden 24.709 totale knieprotheses geplaatst in Nederland. In slechts 2% van de gevallen was men jonger dan 50 jaar (bron: LROI Magazine 2017)

Hoe veel totale knieprotheses worden er jaarlijks in Nederland geplaatst?

Volgens het LROI (Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten) werden in 2016 24.709 totale knieprotheses geplaatst in Nederland (63% vrouw, 37% man) (bron: LROI Magazine 2017).

Waar word ik geopereerd?

Wanneer een niet-operatieve behandeling voor uw klacht niet volstaat, dan zal in overleg met onze specialisten worden besloten u te opereren. Wanneer er wordt besloten te opereren, dan maken wij een afspraak met u op onze operatielocatie in Utrecht of Amstelveen.

Wanneer kan ik weer autorijden na het plaatsen van een totale knieprothese?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. U mag pas weer autorijden als u zonder krukken loopt, gemiddeld duurt dit zes weken.

Wat is de kans op terugkeer van mijn knieklachten?

Bij de operatie is uw knie vervangen door een prothese. Hierdoor kunnen de voor u bekende klachten, ten gevolge van de artrose in de knie, niet meer optreden. Bij een klein aantal geopereerde mensen treden na de operatie aanhoudende klachten op aan de knie. Denk bijvoorbeeld aan klachten van de knieschijf of problemen met het volledig strekken van de knie. De arts kan u hierover meer vertellen. Bij (zeer) intensief gebruik van de nieuwe knie (denk aan diep hurken of overmatig veel traplopen) kan de prothese op termijn losraken. Het risico hierop is klein. U kunt de levensduur van uw prothese optimaliseren door hier rekening mee te houden.

Wat is de levensduur van een knieprothese?

Hoe lang uw totale knieprothese mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw lichamelijke conditie, uw gewicht, uw leefstijl en uw sport- en werkbelasting. De huidige generatie totale knieprothesen gaan gemiddeld 20 jaar mee.

Wat is de opnameduur bij het plaatsen van een nieuwe knie?

De opnameduur bij het plaatsen van een nieuwe knie is bij Annatommie mc over het algemeen één nacht.

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Om duidelijkheid te geven over de vergoeding omtrent de behandelopties, is het belangrijk onderscheid te maken tussen verschillende behandelopties en behandelaren.
De diagnose, het behandeltraject en de operatie voor een totale knieprothese worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt hiervoor uw eigen risico aangesproken. Voor het vervolgtraject bij de fysiotherapeut komen de kosten voor de eerste 20 behandelingen voor uw eigen rekening of wordt uw aanvullende verzekering aangesproken. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Na deze eerste 20 behandelingen vallen de behandelingen van de fysiotherapeut een jaar na uw operatiedatum onder de basisverzekering.
Heeft u fysiotherapie voorafgaand aan een operatie? Vanaf 1 januari 2018 krijgen patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding geldt voor maximaal 12 behandelingen per periode van 12 maanden. Let op: u betaalt wel eigen risico, maar geen eigen bijdrage. De vergoeding vanaf de 13e behandeling is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Voor aanvullende vragen over de vergoeding van fysiotherapie vragen wij u om deze direct te richten aan uw eigen zorgverzekeraar, omdat zij vaak uw persoonlijke situatie het beste voor u in kaart kunnen brengen.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Wij werken samen met:

Annatommie mc