Menu

Hoge tibia kop osteotomie (HTO)

De HTO ook wel bekend als stands-correctie van het been is een operatie die wordt uitgevoerd bij artrose (slijtage) van de knie. Veelal betreft dit enkel en alleen artrose (slijtage) van de binnenzijde van de knie met daarbij een O-stand van het been.

Deze operatie wordt overwogen bij relatief jonge patiënten (<65 jr) waarbij er (nog) geen indicatie is voor het plaatsen van een prothese. Indien de patiënt zwaar belastend lichamelijk werk moet verrichten heeft de operatie ook de voorkeur boven het plaatsen van een prothese.

Bij een HTO wordt de stand van het onderbeen t.o.v. het bovenbeen gecorrigeerd middels een zaagsnede aan de binnenkant van het onderbeen (tibia). Door de zaagsnede te openen ontstaat er een wig die vastgezet wordt middels een plaat met schroeven. Door deze stands-correctie wordt de slechte binnenkant van de knie ontlast en ontstaat er een licht X been. De plaat en schroeven hebben een tijdelijke functie. De zaagsnede vult zich op met nieuw bot. De plaat houdt de correctie tot die tijd op zijn plek. Tot het bot genezen is moet men daarom ook oppassen met belasten en is lopen met krukken noodzakelijk. De plaat en schroeven hoeven niet verwijderd te worden. Alleen indien deze klachten geven worden deze na twaalf maanden verwijderd. Vroege verwijdering geeft kans op verlies van de correctie.

Na de operatie

De operatie wordt veelal in dagbehandeling uitgevoerd. U mag indien de pijn en het mobiliseren met krukken goed gaat dezelfde dag met ontslag. Soms is het noodzakelijk een nacht te blijven. Na de operatie komt de fysiotherapeut aan uw bed om u te instrueren over het belasten en lopen met krukken. De eerste zes weken gebruikt u twee elleboogkrukken waarbij u mag belasten op geleide van de pijn. Voorzichtige oefeningen om de functie van de knie te behouden starten direct na de operatie. Krachtoefeningen worden pas toegevoegd indien het bot daarvoor voldoende genezen is.

Mogelijke complicaties

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en zorg die besteed wordt tijdens en na de ingreep kunnen er complicaties optreden:

  • Infectie van de wond
  • Nabloeding
  • Trombosebeen
  • Onder-/over correctie

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Wij werken samen met:

Annatommie mc