Hemi knieprothese operatie

Bij Annatommie mc kunt u terecht voor een hemi (halve) knieprothese operatie. Wanneer u te veel last heeft van artrose aan de knie (slijtage), pijn, bewegingsbeperkingen of verstijving van uw knie en er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn, kunt u samen met uw behandelend arts besluiten om een halve knieprothese te plaatsen. Hier vindt u informatie over het plaatsen van een nieuwe knie.

Waarom een hemi knieprothese?

U heeft veel pijn aan uw knie bij lang staan, lopen en/of traplopen. U kunt uw knie niet meer goed bewegen, of u ligt ‘s nachts wakker van de pijn. Deze klachten zijn vaak het gevolg van ernstige slijtage van het kraakbeen door artrose. Met een knieprothese krijgt u meer bewegingsvrijheid en daarmee een hogere kwaliteit van leven. Een knieprothese is van kunstmateriaal, ontworpen om de functie van een normale knie zo goed mogelijk na te bootsen. Soms beperkt de slijtage zich tot een zijde, meestal de binnenzijde van de knie. Dan kan gedacht worden aan een halve knieprothese, ook wel partiële of unicondylaire knieprothese genoemd. Hiermee wordt alleen het versleten deel van uw kniegewricht vervangen

Een hemi knieprothese:

  • Vermindert de pijn in uw kniegewricht.
  • Herstelt functieverlies of bewegingsbeperkingen vooral in uw dagelijkse activiteiten.
  • Corrigeert eventuele anatomische afwijkingen van de knie.
  • Behoudt van eigen kruisbanden en deel kraakbeen van niet aangedane zijde.

Dankzij een hemi knieprothese hebben inmiddels miljoenen mensen over de hele wereld een beter en actiever leven gekregen en kunnen zij weer volop meedoen in de maatschappij. Meer dan 90% van de patienten is na het krijgen van een hemiprothese de vervelende pijn kwijt en heeft een betere beweeglijkheid van de knie. Deze behandeling wordt daarom erg veel uitgevoerd bij Annatommie mc. Hier staat een ervaren team van specialisten voor u klaar, met de beschikking over de meest geavanceerde operatiekamers en beste prothesematerialen. Onze halve knieprothese is de ZUK hemi knieprothese van Lima-Link.
Over het algemeen blijft een kunstknie langer dan 15 jaar goed functioneren. Hoe lang uw knieprothese mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw lichamelijke conditie, uw gewicht en de belasting van uw knie. Door zware belasting kan uw knie dus eerder aan vervanging toe zijn.

De hemi knieprothese operatie

Voor de operatie krijgt u antibiotica toegediend.

De knie wordt aan de voorzijde van de knie geopend en gebogen. Allereerst is er een inspectie van de kruisbanden, en anders zijde van de knie. Indien een van de kruisbanden is gescheurd, of er artrose is aan de andere zijde van de knie, dan zal er besloten worden om een totale knieprothese te plaatsen.

Om het bot goed voor te bereiden voor plaatsing van de kunstknie, wordt een speciale pasvorm gebruikt. De botdelen worden zo gezaagd, dat de prothese direct goed past wanneer deze wordt geplaatst. Na het zagen wordt eerst een testprothese geplaatst. Dit dient de optimale positie en de exacte maat van de prothese te bepalen en dit dient ter controle van alle zaagsneden. Deze stap is erg belangrijk en bepalend voor de uiteindelijke mobiliteit en stabiliteit van de knie.

De testprothese wordt verwijderd en de definitieve knieprothese wordt geplaatst en vastgezet met cement.

Wanneer de hemi knieprothese geplaatst is, wordt de wond met nietjes dichtgemaakt en wordt een drukverband aangelegd. De volgende dag wordt er een röntgenfoto gemaakt ter controle van de plaatsing van de prothese.

röntgen foto van de geplaatste hemi knieprothese

Controle momenten na een hemi prothese

Na uw knieprothese operatie begint direct de revalidatie. Een paar uur na de operatie staat onze fysiotherapeut aan u bed om te starten met de revalidatie. De volgende dag gaat u met ontslag als de revalidatie goed verloopt, de wondcontrole goed is en de arts uw ontslag goedkeurt.
Na vier tot vijf dagen komt u bij een van de fysiotherapeuten van Annatommie mc, waar de eerste controle plaatsvindt en u samen uw persoonlijk doelen en verwachtingen bespreekt. Als het niet mogelijk is om naar Annatommie mc te komen, kan er gekeken worden naar de mogelijkheid voor een bezoek aan huis in de eerste weken na uw operatie. De eerste twee weken start u de revalidatie bij een fysiotherapeut van Annatommie mc. Dit kan bij al onze vestigingen, of er kan een protocol worden meegegeven voor uw eigen fysiotherapeut. Alleen op deze manier kunnen wij u een optimale start van de revalidatie geven. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om uw gehele revalidatie bij onze fysiotherapeuten te doorlopen.

Tijdens de revalidatie ziet u twee tot drie keer per week de fysiotherapeut en oefent u daarnaast thuis. De eerste periode van de revalidatie zal met name gericht zijn op het kunnen functioneren in het dagelijks leven. U mag pas weer autorijden als u zonder krukken loopt, gemiddeld duurt dit zes weken. Licht lichamelijk werk kunt u waarschijnlijk na zes tot acht weken weer oppakken. Zorg hierin voor een goede opbouw. Bij zwaarder lichamelijk werk kan dit zes tot twaalf maanden duren. Zwaar lichamelijk werk is voor het herstel en de duurzaamheid van de prothese vaak niet wenselijk. Bespreek dit daarom goed met de orthopedisch chirurg voordat u dit hervat. De totale revalidatie duurt gemiddeld negen tot twaalf maanden. Let op: deze informatie is een indicatie. Het herstel is erg persoonsgebonden en afhankelijk van vele factoren.

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat tijdens uw revalidatie goed wordt samengewerkt tussen de fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en de patiënt. Omdat wij deze verschillende disciplines samen onder één dak aanbieden, is het een voordeel als u bij een fysiotherapeut van Annatommie mc revalideert. Dit kan bij al onze vestigingen. Mocht dit voor u niet mogelijk zijn, dan kunt u gebruik maken van het fysionetwerk van Annatommie mc. Indien u zelf al een eigen fysiotherapeut heeft en u graag daar revalideert, kan dit ook. Als u besluit niet bij Annatommie mc te revalideren, zorgen wij voor een goede overdracht.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en zorg die besteed wordt tijdens en na de ingreep kunnen er complicaties optreden, onder andere:

  • Infectie van de wond
  • Nabloeding/ bloeduitstorting
  • Trombosebeen
  • Stijfheid/bewegingsbeperking
  • Loslating van de prothese