Bij Annatommie mc kunt u bij ernstige artrose aan de heup(slijtage) terecht voor een heupprothese via de voorste benadering. Deze operatie geeft een sneller herstel met minder pijn, in vergelijking met de traditionele heupprothese operatie . Voor het plaatsen van een heupprothese via de voorste benadering is speciale expertise nodig. Annatommie mc beschikt over een team dat deze deskundigheid heeft. Op deze pagina vindt u informatie over het plaatsen van een heupprothese via de voorste benadering.
De voorste benadering: nieuwe methode heupoperatie?
De voorste benadering wordt ook wel de ASI methode genoemd. ASI komt uit de Amerikaanse literatuur en staat voor: benadering van voren (Anterior) in rugligging (supine) en tussen de spieren door (Intermusculair). In de medische literatuur komt men ook de benaming Hueter benadering tegen.
Deze benadering heet de voorste benadering, omdat de heup via de voorzijde van het gewricht wordt geopend. Het litteken zit echter meer aan de zijkant van het been. Er wordt dus onderhuids wel verder naar voren geopereerd dan het litteken doet vermoeden. Van de voorste benadering wordt ook wel gezegd dat deze nieuw is. Dit is echter een bewering die onjuist is. Reeds in 1881 verscheen een artikel van chirurg Carl Hueter die deze benadering voor het eerst beschreef.
Sinds 1947 worden in Frankrijk al heupvervangingen uitgevoerd via deze methode. De pioniers op dit gebied waren de gebroeders Judet. Zodoende zijn er in de afgelopen decennia in Frankrijk tienduizenden heupen via de voorste benadering met succes geplaatst. Voor de Fransen is de benadering dus een gevestigde operatietechniek. Het is dus beter om te stellen dat in Nederland de benadering herontdekt is, ruim 120 jaar na het verschijnen van het eerste wetenschappelijke artikel hierover.
De keuze voor de benadering is afhankelijk van de hoeveelheid spierweefsel, uw gewicht in relatie tot u lengte (BMI) en de vorm van de heup. De benadering is dus niet geschikt voor iedereen. Of deze benadering ook voor u een optie is, kunt u bespreken met de orthopedisch chirurg.
Ervaring heupprothese voorste benadering
Voordelen voorste benadering heup
Het plaatsen van een heupprothese via de voorste benadering kent een aantal voordelen ten opzichte van de andere benaderingen van het heupgewricht:
- Minder spierschade: Allereerst blijven de spieren rondom het heupgewricht bij de voorste benadering zoveel mogelijk onaangetast.
- Minder pijn: Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat er sprake is van minder pijn na de heupvervanging via de voorste benadering. Om deze reden is er vaak ook minder pijnmedicatie nodig.
- Sneller naar huis: Doordat er minder spierschade plaatsvindt en er minder pijn ervaren wordt, kunnen mensen sneller na de operatie naar hun eigen huis, of tijdelijke zorgplek. Vaak al de eerste dag na de operatie. Ook kan de patiënt vaak op korte termijn weer volledig functioneren in het dagelijks leven.
- Minder complicaties: Omdat de operatie in rugligging wordt uitgevoerd is optimale plaatsing van de kom beter gewaarborgd. Dit zorgt, samen met het intact laten van de spieren, dat de kans op complicaties sterk verminderd is. Verder is de kans op restklachten en het risico van luxatie kleiner dan bij andere benaderingen.
- Minder kans op mank lopen: Met de voorste benadering blijven de abductoren van de heup ongemoeid. Deze spieren stabiliseren het bekken bij het lopen.
Leefregels voorste benadering
Bovendien is de nabehandeling na de voorste benadering aan leefminder regels gebonden. Zo mag u bijvoorbeeld:
- Enkele uren na de operatie uit bed onder begeleiding van de fysiotherapeut en/of verpleging.
- Krukken gebruiken zolang u dat zelf wil. In de praktijk vaak twee-drie weken in tegen stelling tot zes weken die gelden voor de andere benaderingen. Vaak kan er al redelijk snel worden overgegaan op lopen met maar één kruk.
- Slapen op de zij, omdat het risico op uit de kom gaan van de heup nihil is.
- Een hometrainer gebruiken nadat de wond droog is. Begin op een lage weerstand en pas eventueel de zadelhoogte aan.
- Autorijden zodra u nog maar één kruk nodig heeft en u zich sterk genoeg voelt om ook een noodstop te kunnen maken. Overleg dit wel altijd met uw verzekeraar.
Patiëntervaring Arco de Bruin
Heupprothese via de voorste benadering bij Annatommie mc
Het is ongelooflijk, maar afgezien van een beetje spierpijn heb ik geen dag pijn gehad aan de wond of aan mijn heup.