Menu

Heupprothese operatie

heupprothese operatie nieuwe heupBij Annatommie mc kunt u terecht voor een heupprothese operatie. Wanneer u te veel last heeft van pijn en bewegingsbeperkingen van uw heup en er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn, kunt u samen met uw behandelend arts besluiten om een heupprothese te plaatsen. Hier vindt u informatie over het plaatsen van de nieuwe heup.

Waarom een heupprothese?

De meest voorkomende klacht bij artrose van de heup(slijtage) is pijn. De pijn wordt gevoeld in de lies, in de bilstreek en trekt door naar het bovenbeen tot in de knie. Verder wordt het gewricht steeds stijver. Als de slijtage toeneemt, nemen de klachten ook toe. Medicatie en fysiotherapie helpen dan niet meer. Een nieuwe heup is dan meestal de oplossing. Met een nieuwe heup krijgt u meer bewegingsvrijheid en daarmee een hogere kwaliteit van leven. Een heupprothese is een heup van kunstmateriaal ontworpen, om de functie van een normale heup zo goed mogelijk na te bootsen.

Een heupprothese:

 • vermindert de pijn in uw heupgewricht
 • herstelt functieverlies of bewegingsbeperkingen vooral in uw dagelijkse activiteiten
 • corrigeert eventuele anatomische afwijkingen van de heup

Over het algemeen blijft een kunstheup langer dan 15 jaar goed functioneren. Hoe lang uw heupprothese mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw lichamelijke conditie, uw gewicht en de belasting van uw heup. Door zware belasting kan uw heup dus eerder aan vervanging toe zijn.

Dankzij de kunstheup (een heupprothese) hebben inmiddels miljoenen mensen over de hele wereld een beter en actiever leven gekregen en kunnen zij weer volop meedoen in de samenleving. Meer dan 90% van de mensen met een heupprothese is na de operatie de vervelende pijn kwijt en heeft een betere beweeglijkheid van de heup. Deze operatie wordt daarom erg veel uitgevoerd, zo ook bij Annatommie mc.

Het implanteren van een heupprothese betekent dat de kop van de heup en de heupkom worden vervangen door een prothese. Heupprotheses zijn speciaal ontworpen om de anatomie van de heup zo dicht mogelijk te benaderen. Binnen Annatommie mc staat een ervaren team van specialisten voor u klaar met de beschikking over de meest geavanceerde operatiekamers en beste prothesematerialen.

De heupprothese operatie

Bij de heupprothese operatie wordt u volledig of regionaal verdoofd. In beide gevallen merkt u niets van de operatie. De operatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Tijdens de operatie krijgt u antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen. Via een drainage systeem wordt bloed, bloedresten en wondvocht afgevoerd. Na de verdoving maakt de orthopedisch chirurg een snee. Deze is ongeveer 20 centimeter. Dan wordt de heup kom verwijderd. In de heup kom wordt een kom van kunststof of metaal geplaatst. Hierna zet de orthopedisch chirurg in het bovenbeen een metalen pen waarop de kop is vastgemaakt die precies in de kom past. Het hele heupgewricht wordt dus vervangen door een kop en kom die precies in elkaar passen. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier komt u rustig bij van de operatie en verblijft u ter controle.

De heupprothese operatie stap voor stap

 1. Vrijmaken van de oppervlakken
  De heup wordt aan de achterzijde geopend met een snee in de bil (achterste benadering) of met een snee in de lies (voorste benadering heup). Om bij het gewricht te komen, worden de kwetsbare structuren en het gewrichtskapsel deels aan de kant gelegd. De heupkop en -kom worden van elkaar gehaald, zodat beide gewrichtsoppervlakken goed zichtbaar zijn. De gewrichtskom wordt schoongemaakt en geïrriteerde delen van het gewricht worden verwijderd.
 2. Gewrichtsoppervlakken prepareren voor het implantaat
  Om de versleten delen van het gewricht weg te halen, wordt een speciale pasvorm (een mal) gebruikt. De botdelen worden zo precies gezaagd, dat de prothese direct goed past wanneer deze wordt geplaatst. Na het laatste stuk zagen en boren, wordt eerst een testprothese geplaatst. Dit dient om de optimale positie en de exacte maat van de prothese te bepalen. Deze stap is erg belangrijk en bepalend voor de uiteindelijke mobiliteit en stabiliteit van de heup.
 3. Plaatsing van de heupprothese
  De testprothese wordt verwijderd en de uiteindelijke delen worden geïmplanteerd. Afhankelijk van de botkwaliteit en de specifieke situatie wordt het implantaat met of zonder cement vastgezet. Na het plaatsten van de kunstmatige kom en de steel met nieuwe heupkop, voert de chirurg een mobiliteitstest uit. Voor de operatie krijgt u antibiotica om de kans op infecties te verkleinen.
 4. Prothese is geplaatst
  Wanneer de volledige prothese geplaatst is, wordt de wond met hechtingen dichtgemaakt en wordt er een zwachtel en een drukverband aangelegd.

heupprothese operatie stap voor stap

Bekijk hier de korte video van een heupprothese operatie

Een heupprothese operatie: het doel

 • Het verminderen van pijn en verbeteren van kwaliteit van leven.
 • Eventueel functieverlies van uw heup herstellen.

Materiaal heupprothese Annatommie mc

Bij Annatommie mc gebruiken wij typen heupprotheses, waarvan bekend is dat ze naar aanleiding van verschillende
publicaties (1,2)  het beste resultaat behalen. De heupprotheses die Annatommie mc gebruikt worden geleverd door de firma Smith & Nephew. De steel en kom zijn gemaakt van een legering van de materialen titanium, aluminium en vanadium. De lager (kop en kom) is gemaakt van Oxinium en Crosslinked Polyethyleen. Deze combinatie is het minst aan slijtage onderhevig, vergeleken met alle momenteel beschikbare heupprotheses. Het kan natuurlijk zo zijn, dat voor uw situatie een andere prothese nodig is. Uw orthopedisch chirurg kiest samen met u de voor u meest geschikte prothese.

1) Fig. HT23, National joint replacement registry, AOANJRR, 2016.
2) Table 3.8, National joint registry, Annual Report 2016.

Voor de heupprothese operatie

Veilige en effectieve operatie

Het plaatsen van een heupprothese is inmiddels een vaak toegepaste, voorspelbare, veilige en effectieve operatie. Met een prothese heeft u minder pijn en ervaart u een functieverbetering in vergelijking met uw toestand voor de operatie. Het operatief vervangen van een heupgewricht is zelfs een van de meest succesvolle orthopedische ingrepen. Net als bij andere operaties gelden echter ook hier de nodige risico’s en bestaat de kans op complicaties. Deze komen gelukkig zelden voor.

In goede conditie

Het is belangrijk dat u voor de ingreep in een goede conditie bent. Het is goed zoveel mogelijk ijzerrijke voeding te eten zoals rood vlees, lever, bonen, noten en gedroogde vruchten. Mocht u roken dan zou het goed zijn te stoppen, dat vermindert de kans op complicaties. Wanneer u te zwaar bent raden wij u aan af te vallen om uw nieuwe heup minimaal te belasten en de resultaten van de operatie te optimaliseren. Daarnaast is het handig als u geen infecties heeft die zich tijdens de operatie door uw lichaam zouden kunnen gaan verspreiden en uw nieuwe gewricht zouden kunnen besmetten, zoals tandabcessen, blaasinfecties, ontstoken beenzweren, verkoudheid en griep. Om te voorkomen dat uw operatie wordt uitgesteld is het belangrijk dat bestaande aandoeningen in de gaten worden gehouden, zoals diabetes en een hoge bloeddruk (hypertensie). Mocht u twijfelen over uw conditie of vragen hebben over het gebruik van bepaalde geneesmiddelen dan kunt u deze overleggen met uw behandelend orthopedisch chirurg of uw huisarts.

 

Pre-operatief onderzoek

Tijdens het bespreken van de operatie zal ook een afspraak gemaakt worden voor een pre-operatief onderzoek bij de cardioloog, die een ECG zal afnemen en een laboratoriumonderzoek. Ongeveer twee weken voor uw operatie komt u voor een pre-operatief onderzoek bij de anesthesist. De anesthesist zal bepalen of u de operatie veilig kunt ondergaan.

Praktische voorbereidingen voor thuis

 • Leen een toilet verhoger bij de thuiszorgwinkel.
 • Breng eventueel beugels naast het toilet aan.
 • Het is verstandig om uw bed hoog te zetten, zodat u niet te diep hoeft te buigen. U kunt hiervoor bij de thuiszorgwinkel blokken lenen.
 • Voorkom uitglijden: haal losse kleedjes weg en leg een anti-slipmat in bad of douche.
 • Het doen van boodschappen of het huishouden kunnen problemen opleveren. Zorg in dat geval voor mantelzorg of vraag via de gemeente thuiszorg aan.
 • Voor krukken of een looprekje bent u zelf verantwoordelijk. Deze kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel.

Na de heupprothese operatie

Na de operatie heeft u:

 • een infuus in uw arm; hier wordt vocht door toegediend en medicatie om pijn en misselijkheid te bestrijden. meestal een zelf te bedienen systeem (PCAS) om de pijn te bestrijden.
 • eventueel een slangetje in uw neus; om u te voorzien van extra zuurstof.
 • een slangetje (wonddrain) uit de wond; deze loopt naar een opvangsysteem waar bloed en wondvocht in wordt opgevangen.

Op de uitslaapkamer zult u regelmatig worden gecontroleerd (temperatuur, hartslag en bloeddruk). Verder zal u gevraagd worden naar mogelijke pijn en misselijkheid. Geef dit tijdig aan als u hier last van krijgt. U krijgt hier dan medicijnen tegen. U krijgt in ieder geval standaard antibiotica (preventief tegen infecties) en medicatie tegen trombose.

Weer thuis

Het is belangrijk dat u onderstaande leefregels tot 6 weken na de operatie handhaaft. In de eerste 6 weken na de operatie kan uw heup bij verkeerde bewegingen nog uit de kom schieten. De prothese moet in deze periode de kans krijgen om goed vast te groeien. Vermijd daarom zoveel mogelijk verkeerde bewegingen en een te hoge belasting. Soms is het operatiegebied de eerste maanden enigszins gevoelig. Tevens kan uw been nog zelfs tot een jaar in meer of minder mate opgezet zijn. Dit kan een gespannen of pijnlijk gevoel in het been geven.

Do’s en don’ts

Hieronder volgen de leefregels die uw nieuwe heupgewricht ten goede komen.

Wel doen

 • Op uw rug slapen voor een periode van 6 weken
 • Tot 6 weken na de operatie 2x een half uur per dag plat op bed liggen. Om ervoor te zorgen dat u uw been weer helemaal kan strekken.
 • Tot 6 weken na de operatie bij wandelen buitenshuis 2 krukken gebruiken.
 • Voorzichtig in- en uit bed stappen, op de manier die de fysiotherapeut u heeft geleerd.
 • Zit alleen op stoelen met armleuningen waarop u kunt steunen als u gaat zitten of opstaan.
 • Met krukken lopen
 • Altijd de leuning gebruiken bij traplopen.
 • Bij trap op lopen eerst het niet geopereerde been en dan het andere been en kruk bijtrekken.
 • Bij trap af lopen eerst de kruk met het geopereerde been en dan het andere been bijzetten.
 • Op goede schoenen met stevige zool lopen.
 • Bij het lopen, letten op de belasting en de positie van het geopereerde been, vooral bij het draaien.
 • Enkele malen per dag een klein eindje lopen, is beter dan in 1 keer een grote afstand.
 • Deel uw leefwijze zo in dat u afwisselend loopt, staat en zit.
 • Iemand u laten helpen bij het wassen en drogen van de voeten/benen en bij het aan- en uittrekken van de broek, kousen en schoenen.

Niet doen

 • De heup beslist niet draaien bij het zitten, liggen of lopen.
 • Vermijd zoveel mogelijk verkeerd bewegingen en een te hoge belasting.
 • Bij pijn niet blijven doorlopen, maar gaan zitten.
 • Uw benen niet over elkaar kruisen wanneer u zit, staat of ligt.
 • Niet op lage stoelen, banken of toilet gaan zitten.
 • Uw heup of knie niet naar buiten of naar binnen draaien.
 • Niet op uw zij liggen.
 • Het geopereerde been niet gestrekt optillen.
 • Het geopereerde been niet naar binnen bewegen.
 • Niet verder dan 90 graden (= een rechte hoek) voorover buigen als u staat of zit.
 • Niet bukken om bijvoorbeeld iets van de grond op te rapen, uw schoenen vast te maken, uw kousen aan te trekken, uw voeten te wassen, uw lakens omhoog te trekken of iets uit een laag keukenkastje te pakken. Vraag dus altijd de hulp van een ander.
 • Niet zelf autorijden.
 • Niet baden of douchen als u uw been hoog moet optillen om in het bad of douche te stappen.
 • Geen zware voorwerpen tillen.
 • Niet sporten.

Mogelijke complicaties bij een heupprothese operatie

Als u denkt dat u een complicatie heeft neemt u dan direct contact met ons op. Naast koorts en een rode wond vindt u hier de andere symptomen van een complicatie. Ondanks alle zorg die aan de operatie besteedt wordt, kunnen er soms complicaties optreden.

 • Er bestaat kans op infectie van de heupprothese of het gebied er omheen. Om deze kans te verkleinen heeft u tijdens uw opname al preventief antibiotica gehad.
 • Het is ook mogelijk dat de kop van de kunstheup uit de kom schiet. De kans hierop is de eerste 6 tot 8 weken na de operatie het grootst. U dient zich daarom goed aan de instructies van de fysiotherapeut te houden en tijdens de revalidatie goed op te letten.
 • Andere mogelijke klachten zijn nabloeding van de wond, trombose en (tijdelijke) zenuwoprekking.
 • Op de lange termijn kunnen de onderdelen van een heupprothese van het bot loslaten. U krijgt dan weer pijn. De prothese kan dan worden vervangen door een nieuwe.
 • Bij de operatie wordt ernaar gestreefd de benen gelijk van lengte te laten zijn. Dat is niet altijd mogelijk. Soms is na operatie een hakverhoging van de schoen nodig.
 • De kans op een heroperatie (met een nieuwe prothese) bestaat, dit kan binnen 2 jaar voorkomen. Uit de Vektis data blijkt dat deze kans in Nederland bij heupvervanging gemiddeld 2,8% is.

Een heupprothese operatie: de revalidatie

Bij de keuze voor een heupvervangende operatie is het fijn om precies te weten hoelang de revalidatie duurt. Het is goed om te weten dat u na de operatie niet direct weer alles kunt. We krijgen vaak de vraag ‘Wanneer kan ik dan weer autorijden?’, ‘Wanneer kan ik weer werken?’ of ‘Kan ik na de operatie weer mijn sport beoefenen?’ De antwoorden hierop zijn afhankelijk van verschillende factoren en niet altijd vooraf te geven. Om u toch een inzicht te geven van wat u tijdens de revalidatie te wachten staat, vindt u hier in het kort een overzicht.

 • Lopen zonder krukken: 6 weken na de operatie*
 • Autorijden: 6 weken na de operatie*
 • Licht lichamelijk werk: 6 weken na de operatie*
 • Buiten fietsen: 3-4 maanden na de operatie*
 • Zwaar lichamelijk werk: 6-12 maanden na de operatie (eventuele hervatting alleen in overleg)*

*Let op: deze informatie is een indicatie. Het herstel is erg persoonsgebonden en afhankelijk van vele factoren.

De eerste twee weken na de heupprothese operatie

Na uw operatie begint direct de revalidatie. Dit betekent dat de fysiotherapeut van Annatommie mc direcht na de operatie bij u op de kamer komt en met u aan het werk gaat. Dit wordt twee á drie keer per dag opgebouwd. Na uw ontslag uit de kliniek gaat u thuis aan de slag met de geadviseerde oefeningen voor de eerste fase. Na vier tot vijf dagen na uw ontslag uit de kliniek komt u bij een van de fysiotherapeuten van Annatommie mc, waar de eerste controle plaatsvindt en u samen uw persoonlijk doelen en verwachtingen bespreekt. Dit kan bij al onze vestigingen. Als het niet mogelijk is om naar Annatommie mc te gaan, kan er gekeken worden naar de mogelijkheid voor een bezoek aan huis in de eerste weken na uw operatie. De eerste twee weken start u de revalidatie bij een fysiotherapeut van Annatommie mc. Alleen op deze manier kunnen wij u een optimale start van de revalidatie geven. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om uw gehele revalidatie bij onze fysiotherapeuten te doorlopen.

Na de eerste twee weken

Tijdens de revalidatie ziet u twee tot drie keer per week de fysiotherapeut en oefent u daarnaast thuis. De eerste periode van de revalidatie zal met name gericht zijn op het kunnen functioneren in het dagelijks leven. U mag pas weer autorijden als u zonder krukken loopt, gemiddeld duurt dit vier tot zes weken. Licht lichamelijk werk kunt u waarschijnlijk na zes weken weer oppakken. Zorg hierin voor een goede opbouw. Bij zwaarder lichamelijk werk kan dit zes tot twaalf maanden duren. Zwaar lichamelijk werk is voor het herstel en de duurzaamheid van de prothese vaak niet wenselijk. Bespreek dit daarom goed met de orthopedisch chirurg voordat u dit hervat.

Fysionetwerk Annatommie mc

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat tijdens uw revalidatie goed wordt samengewerkt tussen de fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en de patiënt. Omdat wij deze verschillende disciplines samen onder één dak aanbieden, is het voordeel dat u bij een fysiotherapeut van Annatommie mc revalideert. Dit kan bij al onze vestigingen. Mocht dit voor u niet mogelijk zijn, dan kunt u gebruik maken van het fysionetwerk van Annatommie mc. Indien u zelf al een eigen fysiotherapeut heeft en u graag daar revalideert kan dit ook. Als u besluit niet bij Annatommie mc te revalideren, zorgen wij na de eerste twee weken voor een goede overdracht.

Veelgestelde vragen heupprothese operatie

Hoe lang duurt de heupprothese operatie?

De operatie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur.

Hoe oud moet ik zijn om een heupprothese te krijgen?

Uw mate van invaliditeit bepaalt of u aan een prothese toe bent, in uitzonderlijke gevallen kunnen protheses ook bij 20- en 30-jarigen worden geplaatst. Ter illustratie: in 2017 werden 29.937  heupprotheses geplaatst in Nederland. (bron: LROI Magazine 2018)

Hoe veel heupprotheses worden er jaarlijks in Nederland geplaatst?

Volgens het LROI (Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten) werden in 2017 29.937 heupprotheses geplaatst in Nederland (65% vrouw, 35% man) (bron: LROI Magazine 2018).

Kan ik weer sporten na een heupvervangende operatie?

Wandelen en fietsen na een heup operatie (en de revalidatie) is geen probleem. Ook zwemmen kan weer na de revalidatieperiode. Over het algemeen wordt het afgeraden om intensieve duursporten te beoefenen, zoals grotere afstanden hardlopen. Ook bal- en contactsporten zijn niet aan te raden. Een zwaardere belasting van een prothese is van negatieve invloed op de levensduur van de prothese.

Mag ik wel weer vliegen na de operatie?

Dat is geen probleem. Wel zal de scanapparatuur op het vliegveld mogelijk reageren op het metaal van uw prothese. Als u uitlegt dat u een heupprothese heeft, is dat geen probleem.

Waar word ik geopereerd?

Wanneer een niet-operatieve behandeling voor uw klacht niet volstaat, dan zal in overleg met onze specialisten worden besloten u te opereren. Wanneer er wordt besloten te opereren, dan maken wij een afspraak met u op onze operatielocatie in Utrecht of Amstelveen.

Wanneer kan ik weer autorijden na het plaatsen van een heupprothese?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kunt u zes weken na uw operatie weer autorijden.

Wat is de kans op terugkeer van mijn heupklachten?

Bij de operatie is uw heup vervangen door een prothese. Hierdoor kunnen de voor u bekende klachten, ten gevolge van de artrose in de heup, niet meer optreden. Bij een zeer klein aantal geopereerde mensen treden na de operatie aanhoudende klachten op aan de heup. De arts kan u hierover meer vertellen. Bij (zeer) intensief gebruik van de nieuwe heup (denk aan diep hurken, frequent en zwaar tillen, overmatig veel traplopen, overgewicht) kan de prothese op termijn losraken of gaan slijten. Het risico hierop is erg klein, doordat de protheses en de operatietechnieken van steeds betere kwaliteit zijn geworden. U kunt de levensduur van uw prothese optimaliseren door hier rekening mee te houden.

Wat is de levensduur van een heupprothese?

Hoe lang uw totale heupprothese mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw lichamelijke conditie, uw gewicht, uw leefstijl en uw sport- en werkbelasting. Na 15 jaar heeft nog 90% van de patiënten de prothese, na 20 jaar is dat gedaald tot ongeveer 65%.

Wat is de opnameduur bij het plaatsen van een nieuwe heup?

De opnameduur bij het plaatsen van een nieuwe heup is bij Annatommie mc over het algemeen één nacht.

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Om duidelijkheid te geven over de vergoeding omtrent de behandelopties, is het belangrijk onderscheid te maken tussen verschillende behandelopties en behandelaren.

De diagnose, het behandeltraject en de operatie voor een totale knieprothese worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt hiervoor uw eigen risico aangesproken. Voor het vervolgtraject bij de fysiotherapeut komen de kosten voor de eerste 20 behandelingen voor uw eigen rekening of wordt uw aanvullende verzekering aangesproken. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Na deze eerste 20 behandelingen vallen de behandelingen van de fysiotherapeut een jaar na uw operatiedatum onder de basisverzekering.

Heeft u fysiotherapie voorafgaand aan een operatie? Vanaf 1 januari 2018 krijgen patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding geldt voor maximaal 12 behandelingen per periode van 12 maanden. Let op: u betaalt wel eigen risico, maar geen eigen bijdrage. De vergoeding vanaf de 13e behandeling is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.
Voor aanvullende vragen over de vergoeding van fysiotherapie vragen wij u om deze direct te richten aan uw eigen zorgverzekeraar, omdat zij vaak uw persoonlijke situatie het beste voor u in kaart kunnen brengen.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in de Heupprothese operatie

Wij werken samen met:

Annatommie mc