Release nervus ulnaris

Cubitale tunnelsyndroom is een beknelling/irritatie van de zenuw die aan de binnenkant van de elleboog loopt (nervus ulnaris). De zenuw loopt daar door een soort tunnel, vandaar de benaming.

De operatie

De operatie vindt meestal plaats onder algehele narcose, maar kan ook plaatsvinden onder zenuwblokkade. De operatie heeft als doel de zenuw meer ruimte te geven. Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg een huidsnede van ongeveer 6-8 cm aan de binnenzijde van de elleboog. De cubitale tunnel wordt opgezocht en het dak van de tunnel wordt geopend. Hierbij komt de zenuw vrij te liggen. Dit gebeurt ook meer richting de boven- en onderarm, waar de zenuw de spieren in gaat. Hierna wordt er gekeken of de zenuw in de tunnel blijft liggen tijdens buigen en strekken. Als dit het geval is, wordt de wond weer gehecht. Als de zenuw lijkt te verplaatsen uit de tunnel (luxeren) tijdens buigen en strekken, kan dit klachten blijven geven. Daarom wordt in dat geval de zenuw verplaatst, naar voren meer richting de elleboogsplooi. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker en een fysiotherapeut. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie. Bij de fysiotherapeut wordt uitleg gegeven over de sling en welke oefeningen u mag doen.

De opname duurt in principe 1 dag. U krijgt tijdens de opname een infuus in uw arm om medicatie toe te dienen. In de meeste gevallen krijgt u alleen algehele narcose tijdens de operatie. Soms wordt voor de operatie een regionale blokkade door de anesthesist geprikt om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Dit doen we liever niet, zodat na de operatie de functie van de onderarm/hand kan worden getest. Tijdens de operatie moet u nuchter zijn, dit is belangrijk om de risico’s van de narcose zo klein mogelijk te houden

Na de operatie

Na de operatie heeft u een drukverband om de geopereerde elleboog, welke minimaal 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. Indien u een zenuwblokkade heeft gehad, kan de arm verdoofd aanvoelen. Meestal komt het gevoel na 24 uur terug. De sling draagt u in principe een aantal dagen.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (2-5 dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Annatommie mc.

De wond is gehecht. Deze hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende 5 tot 7 dagen in te nemen, indien u pijnklachten hebt. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. U mag de arm gewoon gebruiken op geleide van de pijn.

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Er bestaat een kleine kans op een nabloeding, zenuwletsel, een wondgenezingsstoornis of een infectie. Afhankelijk van de ernst van de zenuwbeknelling kan het even duren, voordat alle klachten verdwenen zijn. In een enkel geval kunnen opnieuw klachten ontstaan door bijvoorbeeld littekenweefsel.

De eerste controle na de operatie is de wondcontrole twee weken postoperatief, tevens zal er gekeken worden naar de functie van de elleboog en de zenuw. Deze controle wordt verricht door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De volgende controle is zes tot acht weken na de operatie bij de orthopedisch chirurg. Indien de elleboog hier goed beweeglijk is, is verdere controle meestal niet meer nodig.