Kijkoperatie van de elleboog

De elleboog bestaat uit drie botten, spieren, pezen en de ligamenten die ze verbinden. Twee botten vormen samen de onderarm, dit zijn het spaakbeen (=radius) en de ellepijp (=ulna). De bovenarm wordt gevormd door het opperarmbeen (=de humerus). Deze drie botten samen vormen het elleboogsgewricht. Rondom de elleboog bevinden zich veel spieren en pezen en rondom de elleboog lopen belangrijke zenuwen richting de onderarm en hand. De elleboog wordt vaak gebruikt om te dragen en de hand te sturen. Hiervoor moet de elleboog zowel stabiel als beweeglijk zijn. De elleboog kan geblesseerd, instabiel of stijf raken als gevolg van herhaalde bewegingen, een ongelijk of slijtage.
Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten bij elkaar. Om er voor te zorgen dat de botten soepel kunnen bewegen, hebben ze een laagje glad kraakbeen. Naarmate u ouder wordt, verandert uw kraakbeen van dikte en samenstelling. Als het kraakbeen heel erg slijt, wordt het dun of brokkelig of het verdwijnt helemaal. De botuiteinden komen dan tegen elkaar. In dat geval spreken we van artrose.
Een van de belangrijkste symptomen van artrose in de elleboog is pijn. Daarnaast voelt de elleboog wat stijver aan en kan hij minder soepel gebruikt worden. Soms zit er een los stukje bot of kraakbeen in de elleboog. Dat noemen we een gewrichtsmuis. Deze kan ervoor zorgen dat de elleboog opeens niet meer goed bewogen kan worden. Mensen hebben dan vaak het gevoel dat er iets in het ‘scharnier’ zit.

De operatie

Bij de kijkoperatie (ook wel: arthroscopie genoemd) van de elleboog worden onregelmatigheden in het gewricht verwijderd. Hierdoor vermindert de slijtage niet, maar de elleboog kan wel weer beter bewegen. Ook kunnen eventuele losse fragmenten (gewrichtsmuis) worden verwijderd. Bij de kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg 5-6 kleine openingen in de huid van ongeveer 1 centimeter. Via de eerste opening wordt een smalle buis van ongeveer 5 millimeter doorsnede met een minicamera naar binnen gebracht (= de arthroscoop). Via de minicamera verschijnt het beeld van het ellebooggewricht op een monitor in de operatiekamer. Door de tweede huidopening kan de orthopedisch chirurg verschillende instrumenten invoeren zoals bijvoorbeeld een paktangetje. De elleboog wordt vanuit verschillende richtingen bekeken, vandaar dat er meerdere openingen worden gemaakt. De operatie zal gemiddeld 1-1.5uur duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose. Soms krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Dit doen we liever niet om na de operatie de zenuwen te kunnen beoordelen.

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker en een fysiotherapeut. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie. Bij de fysiotherapeut wordt uitleg gegeven over de sling en welke oefeningen u mag doen.

De opname duurt in principe één dag. U krijgt tijdens de opname een infuus in uw arm om medicatie toe te dienen. Soms krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Daarnaast krijgt u algehele narcose. Tijdens de operatie moet u nuchter zijn, dit is belangrijk om de risico’s van de narcose zo klein mogelijk te houden.

Na de operatie

Na de operatie heeft u een drukverband om de geopereerde elleboog, welke 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. De arm kan nog verdoofd aanvoelen door de blokkade. Meestal komt het gevoel na 24 uur terug. De sling draagt u in principe twee weken.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (2-5 dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Annatommie mc.

De wondjes zijn gehecht. Deze hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende vijf tot tien dagen in te nemen, zodat u goed slaapt en goed kunt oefenen met de fysiotherapeut. Belangrijk is dat u met name in de eerst twee weken pijnvrij kunt oefenen met de fysiotherapeut, indien dit niet goed gaat kunnen wij voor u de pijnmedicatie bijstellen. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. De elleboog blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om adequaat te handelen in noodsituaties en u het zelf veilig acht, dan kunt u het autorijden/fietsen weer hervatten, mogelijk ook in overleg met uw fysiotherapeut.

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Er bestaat een kleine kans op een nabloeding, zenuwletsel, een wondgenezingsstoornis of een infectie. Daarnaast bestaat er een kans dat u na de operatie een stijve elleboog krijgt.

De eerste controle na de operatie is de wondcontrole twee weken postoperatief, tevens zal er gekeken worden naar de functie van de elleboog. Deze controle wordt verricht door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De volgende controle is zes tot acht weken na de operatie bij de orthopedisch chirurg. Indien de elleboog tijdens deze controle goed beweeglijk is, is verdere controle meestal niet meer nodig. De uiteindelijke revalidatie zal echter ongeveer drie tot zes maanden in beslag nemen.