Menu

Distale bicepspees repair

Bij een distale bicepspeesruptuur, scheurt de bicepspees los van het bot in de onderarm. Onbehandeld laten van een distale bicepspeesruptuur leidt vaak tot blijvend verminderde kracht.

De operatie

De operatie vindt meestal plaats onder algehele narcose, maar kan ook plaatsvinden onder zenuwblokkade.  De operatie heeft als doel de biceps weer vast te zetten op zijn oorspronkelijke aanhechting op de onderarm.  Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg een huidsnede van ongeveer 5-6 cm aan de binnenzijde van de onderarm. De stomp van de distale biceps wordt opgezocht, evenals de plek op het spaakbeen waar deze pees opnieuw moet worden vastgezet. Indien de pees ver is terug getrokken, is het soms nodig om een tweede huidsnede op de bovenarm ter hoogte van de spierbal te maken. Er wordt een hechting gelegd door de stomp van de pees. Op de plek van de aanhechting op de onderarm wordt een tunnel geboord. Met een speciale techniek wordt de pees in deze tunnel getrokken en vastgezet.  De operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt heeft u nog een afspraak bij de anesthesiemedewerker. Bij de anesthesiemedewerker wordt gecontroleerd of u bij Annatommie mc geopereerd mag worden en of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie.

De opname duurt in principe één dag, hier kan van worden afgeweken indien u bijvoorbeeld laat op de dag terugkomt van de operatie. U krijgt tijdens de opname een infuus in uw arm om medicatie toe te dienen. In de meeste gevallen krijgt u alleen algehele narcose tijdens de operatie. Soms wordt voor de operatie een regionale blokkade door de anesthesist geprikt om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Tijdens de operatie moet u nuchter zijn, dit is belangrijk om de risico’s van de narcose zo klein mogelijk te houden.

Na de operatie

Na de operatie heeft u een drukverband om de geopereerde elleboog, welke minimaal 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. Indien u een zenuwblokkade heeft gehad, kan de arm verdoofd aanvoelen. Meestal komt het gevoel na 24 uur terug. De sling draagt u in principe de eerste vier weken ter ondersteuning, omdat vaak de strekking van de elleboog is beperkt. De eerste vier weken mag u geen kracht zetten op de elleboog en niet meer tillen dan een kopje koffie. Vanaf drie maanden na de operatie mag kracht worden opgebouwd.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (twee tot vijf dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Annatommie mc.

De wond is gehecht. Deze hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende vijf tot zeven dagen in te nemen, indien u pijnklachten hebt. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. U mag de arm onbelast gebruiken en niet meer tillen dan een kopje koffie.

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan. Wij doen er alles aan om de risico’s hierop zoveel mogelijk te verkleinen. Er bestaat een kleine kans op een nabloeding, zenuwletsel, een wondgenezingsstoornis of een infectie.

De eerste controle na de operatie is de wondcontrole twee weken postoperatief, tevens zal er gekeken worden naar de functie van de elleboog. Deze controle wordt verricht door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De volgende controle is zes tot acht weken na de operatie bij de orthopedisch chirurg. De revalidatie zal ongeveer drie tot zes maanden in beslag nemen.

Onze patiënten beoordelen ons gemiddeld met een:

rating logo

Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in Distale bicepspees repair

Wij werken samen met:

Annatommie mc