Menu

Behandelingen

Annatommie mc biedt een kwalitatief hoogstaande diagnose en goede behandeling van bewegingsklachten binnen de verzekerde zorg. Wij hebben alles in huis om uw klacht te verhelpen, van diagnose tot en met herstel. Bij Annatommie mc werken ervaren orthopedisch chirurgen, radiologisch laboranten, radiologen, fysiotherapeuten, sportartsen, anesthesisten en ondersteunend personeel nauw samen onder één dak.

Orthopedische chirurgie

Orthopedie richt zich op het behandelen en verhelpen van klachten aan het bewegingsapparaat (pezen, spieren, botten en gewrichten). Bij Annatommie mc werken ervaren orthopedische chirurgen. Wij zijn gespecialiseerd in de knie, schouder/elleboog/pols, voet en enkel, heup, sportgerelateerde letsels en conservatieve behandeling van rugklachten. Met een verwijzing van de huisarts kunt u binnen enkele dagen terecht bij één van onze orthopedisch chirurgen.

Diagnostiek

Om direct een goede diagnose te kunnen stellen, beschikt Annatommie mc over eigen geavanceerde MRI-, röntgen– en echoapparatuur en hebben wij ervaren radiologen en radiologisch laboranten in dienst. Op elke Annatommie mc vestiging is beeldvormende diagnostiek beschikbaar. In Amersfoort beschikken wij over een open MRI voor claustrofobische en/of zwaarlijvige patiënten. U kunt altijd in één van onze centra binnen enkele werkdagen terecht voor een diagnostisch onderzoek.

Fysiotherapie

Wanneer u een bewegingsklacht of blessure heeft, kunt u zonder verwijzing een afspraak maken bij één van onze ervaren fysiotherapeut. De specialisaties van onze fysiotherapeuten bestaan onder andere uit: manuele therapie, sportfysiotherapie en McKenzie therapie. Al onze centra beschikken over een ruime oefenzaal. U kunt binnen maximaal drie werkdagen terecht bij één van onze ervaren fysiotherapeuten (vaak al binnen 24 uur).

Ligamys(actie)-9607
Annatommie Utrecht
APELDOORN_MG_6369

Behandelingen

Hoe gaan wij te werk?

Voor specifieke klachten werken wij met speciaal opgezette themapoli’s waarbij de orthopedisch chirurg met behulp van specifieke diagnostiek en waar nodig extra fysiotherapie uw klacht analyseert en vervolgens samen met u een behandelplan opzet. U kunt door iedere orthopedisch chirurg van Annatommie mc gezien worden. Voor een bezoek aan de orthopedisch chirurg is een verwijzing orthopedie van uw huisarts nodig. Met deze verwijzing mag u zelf kiezen waar u naar toe gaat.

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak voert de orthopedisch chirurg samen met de casemanager een gesprek met u over uw bewegingsklacht, leefstijl, wensen en mogelijkheden. Hoe en wanneer is de klacht ontstaan en hoe ontwikkelt het beeld zich? In veel gevallen wordt er voorafgaand aan het gesprek met de orthopedisch chirurg een röntgenfoto gemaakt. Wanneer u eerder voor dezelfde klacht door een andere specialist bent onderzocht, verzoeken wij u uw medisch dossier met eventuele foto’s mee te nemen. Hierdoor kunnen wij u nog beter en sneller behandelen. Daarnaast vindt een lichamelijk onderzoek plaats.

Diagnose
Het kan zijn dat er aanvullend onderzoek nodig is. Hiervoor hebben wij in onze centra MRI-scanners, röntgenapparatuur en echografie ter beschikking met eigen, ervaren diagnostiek medewerkers.

Behandelplan
De diagnose is gesteld, maar wat nu? Annatommie mc zorgt ervoor dat u snel een goede behandeling krijgt. Wij zullen – indien mogelijk – kiezen voor een niet operatieve behandeling van uw klachten aan het bewegingsapparaat. Dit betekent dat we eerst kijken of dat we u met fysiotherapie, lokale injecties of door aanpassingen in het dagelijks leven een oplossing kunnen bieden en de klachten kunnen verhelpen. Annatommie mc beschikt onder meer over eigen fysio- en manueeltherapeuten. Maar ook over een landelijk netwerk van fysiotherapeuten.

Mocht een operatie noodzakelijk zijn, dan wordt na goedkeuring vanuit het anesthesiologisch vooronderzoek een operatie ingepland op één van onze operatielocaties te Utrecht of Amstelveen. Klik hier voor onze actuele wachttijden. Deze operaties worden door alle zorgverzekeraars vergoed. Worden uw klachten niet veroorzaakt door stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat dan kunnen wij u doorverwijzen naar een arts of medisch specialist die wel in uw ziekte of aandoening is gespecialiseerd.

Second opinion

Wanneer u onder behandeling bent (geweest) in een andere medisch specialistische zorginstelling en een second opinion wil bij één van onze specialisten, dient uw behandelend specialist u specifiek voor deze second opinion te verwijzen. Mocht uw behandelend specialist hier niet mee akkoord gaan, dan kan uw huisarts u hier ook mee helpen. Voor een second opinion heeft u dus een geldige verwijsbrief nodig.

Medisch dossier aanleveren
Voor een second opinion dient u ook uw medisch dossier mee te nemen tijdens uw afspraak. Dit medisch dossier bestaat uit:

 • diagnostische beelden met de bijhorende verslaglegging;
 • de bijhorende brieven van het ziekenhuis en/of medisch specialist naar uw huisarts;
 • eventuele overige correspondentie van uw medisch specialist over uw aandoening.

U dient de instantie waar u in behandeling bent (geweest) zelf schriftelijk toestemming te geven om deze gegevens op te vragen en met u te delen. Vervolgens kunt u deze gegevens zelf meenemen naar de afspraak bij Annatommie mc.  Annatommie mc kan deze gegevens helaas niet voor u opvragen.

Beoordeling van uw aanvraag voor een second opinion
Uw wordt direct ingepland voor een extra lang consult bij een van onze orthopedisch chirurgen. Het medisch team van Annatommie mc zal het medisch dossier zorgvuldig beoordelen.

Inclusiecriteria Annatommie mc 

Bij Annatommie mc hanteren wij de ASA- classificatie, die opgesteld is door de American Society of Anesthesiology. ASA 1 en ASA 2 classificatie kunnen wij binnen onze setting opereren. ASA 3 en ASA 4 verwijzen wij naar reguliere ziekenhuizen.

 • ASA 1: een lichamelijke en geestelijk gezonde patient, niet roker, geen of minimaal alcoholgebruik.
 • ASA 2: een patient met een licht of matige systemische afwijking zonder functiebeperking. Bijvoorbeeld (maar niet alleen): roker, sociale drinker, obesitas BMI onder de 35, goed gecontroleerde diabetes (suikerziekte)/hypertensie (hoge bloeddruk), lichte longziekte die goed is gecontroleerd met medicijnen.

Helaas kunnen wij kwalitatieve zorg niet garanderen voor de volgende behandelingen:

 • revisie heup-, knie- en schouderprothesen;
 • kijkoperatie heup;
 • kraakbeen transplantatie;
 • prothesiologie elleboog/pols/vinger/voet/enkel;
 • fractuurchirurgie onderste extremiteit (bij fracturen van sleutelbeen, schouder, bovenarm en elleboog kunnen wij u wel goed van dienst zijn);
 • spoedeisende chirurgie;
 • kinderorthopedie (jonger dan 16 jaar);
 • botscan, CT-scan en punctie.

Helaas kunnen wij niet opereren als u:

 • 85 jaar of ouder bent;
 • jonger bent dan 16 jaar;
 • een BMI boven de 35 heeft;
 • een eerder doorgemaakt hartinfarct (MI), hartoperatie (bijv. gedotterd/stent), hersenbloeding of herseninfarct (CVA) heeft gehad;
 • als u een pacemaker of AICD (ingebouwde defibrillator) heeft;
 • actieve hepatitis (ontsteking van de lever) heeft;
 • een alcohol- en of drugsverslaving heeft;
 • een nierfunctiestoornis met dialyse heeft;
 • een niet goed ingestelde epilepsie (vallende ziekte) heeft. Uw rijbewijs is hierdoor afgenomen;
 • een chronische bronchitis in voortgeschreden stadium bijvoorbeeld: COPD GOLD III, IV
 • een hoge bloeddruk boven de 180/100 mmHg heeft;
 • DM type 1 heeft en komt voor een knieprothese, heupprothese of schouderprothese.
 • een mechanische klepprothese heeft.

Uitzonderingen kunnen gemaakt worden in overleg met onze anesthesist als u:

 • een TIA heeft doorgemaakt en niet komt voor een nieuwe heup, knie of schouder.
 • een voorgeschiedenis met hart- en longklachten heeft;
 • gebruik van bepaalde stollingsmedicatie;
 • ritmestoornissen heeft;
 • een biologische klepprothese heeft.

In de bovenstaande gevallen kan de medisch specialist wel besluiten u middels een niet-operatieve ingreep te behandelen. Mocht er in deze gevallen een indicatie voor operatie zijn, dan zullen wij u doorverwijzen naar het reguliere ziekenhuis.

Samenwerking St. Antonius Ziekenhuis

Annatommie mc heeft een nauwe samenwerkingsovereenkomst met het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein/Utrecht, voor de uitzonderlijke gevallen van een medische complicatie, tijdens of na de behandeling, die niet binnen de setting van onze medische klinieken in Utrecht of Amstelveen kunnen worden opgevangen.

Wij werken samen met:

Annatommie mc