Alpe d’HuZes 2017: Voorbereidingen van het medisch team

Op uitnodiging van Tom van Thiel, cluster coördinator medisch team Alpe d’HuZes, kregen Rob Sollie  (orthopedisch chirurg, Annatommie mc) en Marijke Thunnissen (sportarts, SportmedX) de mogelijkheid om mee te gaan als ondersteuning van het medisch team naar Alpe d’HuZes. Dit in het kader om de recent gestarte samenwerking op het gebied van behandelingen van sport gerelateerde klachten een goede start te geven. In juni beginnen zij samen een multidisciplinair spreekuur in Amstelveen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zondag vertrok de groep richting Frankrijk. Lees hieronder hun verslag van de eerste dagen.

Op zondag 28 mei is een colonne aan voertuigen vanuit Nederland vertrokken, waaronder een Nederlandse ambulance welke deze dagen wordt ingezet. De sfeer was direct optimaal. Een groep van enthousiaste ervaren medici en paramedici van een man of 20, die totaal een groep van 120 vrijwilligers aansturen om gestructureerde medische zorg te kunnen bieden gedurende deze dagen. Een gevarieerd team van anesthesisten, chirurgen, huisartsen, sportartsen, opleidingsassistenten, OK-assistenten, verpleegkundigen en vele jonge studenten. En als kers op de taart is er zelfs een privé kok mee die ons van heerlijk eten voorziet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als teamleiders zijn we verdeeld over verschillende chalets zowel beneden aan de berg op camping La Piscine, als boven op de berg. Elke dag wordt er gezamenlijk gegeten zowel in de ochtend als avond door de groep van 20 teamleiders. Deze momenten worden al vanaf het eerste moment gebruikt om te zorgen dat alles op orde is om zo goed mogelijk medische ondersteuning te kunnen bieden. Een complexe taak aangezien er vier medische posten komen die van voorraad en mankracht moeten worden voorzien. Alles gaat op basis van sponsoring, dus moet er zuinig en zorgvuldig worden omgegaan met de spullen.

 

 

 

 

 

 

 

Aan de start en aan de finish is gedurende de komende dagen een medische post bemand waar mensen met uiteenlopende medische vragen/problemen en mogelijke traumata terecht kunnen. Zij worden hier medisch onderzocht en zo mogelijk behandeld, onder toezicht van een medisch specialist. Dit in samenwerking met het ziekenhuis in Grenoble en lokale huisartsen. Daarnaast is er een zeer grote groep fysiotherapeuten, waar zowel deelnemers als toeschouwers terecht kunnen met spier gerelateerde klachten. Daarnaast zal tijdens de dag van de Alpe d’HuZes en de dag van de Alpe D’HuZus (1x beklimming door vrijwilligers één dag voor de Alpe D’HuZes) ook bemanning zijn in bocht 16 en bocht 7. De ambulance zal fungeren als mobiele noodopvang als er acute medische zorg met een anesthesist noodzakelijk is.

Het is momenteel dinsdagmiddag. Vanmiddag zullen wij deelnemen aan het medische inloopspreekuur onder aan de berg. Morgen is de dag dat we met een team van 11 medici mee zullen fietsen met Alpe d’HuZus. John Heitinga (voormalig topvoetballer) en Margot Boer (voormalig topschaatster) zullen ons hierin vergezellen. Een zware tocht die Rob gisteren al uit eigen ervaring heeft mogen ondervinden. Dan het idee dat mensen dit ZES keer omhoog kunnen fietsen, daar kunnen we alleen maar zeer veel respect voor hebben!!

 

 

 

 

 

 

 

Maar het allerbelangrijkste is de sfeer en motivatie die rondom dit evenement hangen. De persoonlijke verhalen van vele deelnemers, de inzet van alle vrijwilligers, de omvang van de totale organisatie, de posters van overleden mensen langs de route, maar vooral de verbonden sfeer, maken alles tot een zeer indrukwekkende ervaring, waar we ons in de toekomst graag nogmaals voor willen inzetten!!

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de orthopedische zorg en Annatommie mc?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief